Destiláty - seminárna práca zahŕňajúca históriu a technológiu výroby destilátov
«»
Popis:
História destilátov
Výroba alkoholu bola známa už v starom Egypte, Grécku a v Ríme. V stredoveku sa destiláciou alkoholu zaoberali alchymisti. Vedecky zdôvodniť kvasné procesy však umožnili až práce L. Pasteura. Ten v roku 1857 prvýkrát publikoval, že kvasenie je výsledok životných procesov voľným okom neviditeľných mikroorganizmov. V roku 1863 dospel k záveru, že najmenšie, jednobunkové organizmami sa vedia deliť aj pri nedostatku kyslíka.
Alkohol sa už celé tisícročia destiluje aj na území terajšieho Slovenska. Dôkazom je archeologický nález z Palárikova, kde bola objavená destilačná nádoba zo 4. Až 5. Storočia pred našim letopočtom, kedy na naše územie prenikli Kelti. Pri archeologickom výskume na Myšnej hôrke pri Spišskom Štvrtku bola objavená ešte staršia destilačná nádoba, ktorá pochádza zo staršej doby Bronzovej, čo bolo asi 1400 rokov pred naším letopočtom.
Kľúčové slová:
Destiláty
kvasenie
alkohol
výroba
technológia
ovocie
kvas
destilácia
Obsah:
- História destilátov
Alkoholové kvasenie
Technológia výroby destilátov
Základný technologický postup
Triedenie ovocia
Umývanie ovocia
Odstopkovanie
Drvenie surovín
Príprava kvasov
Kvasenie
Destilácia
Úprava destilátu
Použitá literatúra
Zdroje:
- OPÁTH, Rudolf: Výroba ovocných destilátov. Topolčany: Prima Print, 2007. 94s. ISBN 978-80-89017-07-2
- TRNKA, Radek: Vína, likéry a destiláty. Grada, 2001. 128s. ISBN 80-247-9003-3
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.