Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Destiláty - seminárna práca zahŕňajúca históriu a technológiu výroby destilátov

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
9 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
43375
Posledná úprava
05.02.2014
Zobrazené
1 771 x
Autor:
palmar
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
História destilátov

Výroba alkoholu bola známa už v starom Egypte, Grécku a v Ríme. V stredoveku sa destiláciou alkoholu zaoberali alchymisti. Vedecky zdôvodniť kvasné procesy však umožnili až práce L. Pasteura. Ten v roku 1857 prvýkrát publikoval, že kvasenie je výsledok životných procesov voľným okom neviditeľných mikroorganizmov. V roku 1863 dospel k záveru, že najmenšie, jednobunkové organizmami sa vedia deliť aj pri nedostatku kyslíka.
Alkohol sa už celé tisícročia destiluje aj na území terajšieho Slovenska. Dôkazom je archeologický nález z Palárikova, kde bola objavená destilačná nádoba zo 4. Až 5. Storočia pred našim letopočtom, kedy na naše územie prenikli Kelti. Pri archeologickom výskume na Myšnej hôrke pri Spišskom Štvrtku bola objavená ešte staršia destilačná nádoba, ktorá pochádza zo staršej doby Bronzovej, čo bolo asi 1400 rokov pred naším letopočtom.

Kľúčové slová:

Destiláty

kvasenie

alkohol

výroba

technológia

ovocie

kvas

destilácia



Obsah:
  • História destilátov
    Alkoholové kvasenie
    Technológia výroby destilátov
    Základný technologický postup
    Triedenie ovocia
    Umývanie ovocia
    Odstopkovanie
    Drvenie surovín
    Príprava kvasov
    Kvasenie
    Destilácia
    Úprava destilátu
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • OPÁTH, Rudolf: Výroba ovocných destilátov. Topolčany: Prima Print, 2007. 94s. ISBN 978-80-89017-07-2
  • TRNKA, Radek: Vína, likéry a destiláty. Grada, 2001. 128s. ISBN 80-247-9003-3
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko