Popis:
EKONOMIKA VÝROBY HOVADZIEHO
1. Význam výroby mäsa
V chove HD sa produkuje hovädzie a teľacie mäso. Okrem mäsa vznikajú v chove ďalšie produkty ako je koža, maštaľný hnoj, močovka a pod.
Mäso je vysokonutričnou potravinou. Obsahuje cca 20 % bielkovín,, z minerálnych látok je mimoriadne cenný obsah P a Ca , z vitamínov najmä vitamín B, ale aj vitamíny A, D a C, ďalej sú to organické kyseliny, výťažkové dusíkaté látky, purínové látky a tuk.
Hovädzie mäso sa získava z dospelého jatočného dobytka, t.j. býkov , jalovíc, kráv a volov. Za najkvalitnejšie mäso sa považuje mäso z jatočných volov odporazených v hmotnosti 500-550 kg. Je jemnovláknité, má jasnú živočervenú farbu a príjemnú vôňu. Tomuto mäsu sa podobá mäso z mladých jalovíc a mladých kráv. Mäso z býkov (nie výkrmových) a z ostatných starých zvierat je menej chutné, je tuhé, hrubovláknite a má tmavočervenú farbu. Jemnú štruktúru a vyšší obsah vody má mäso teľacie, ktoré sa využíva aj v diétnom stravovaní.
Okrem výroby mäsa a ostatných produktov má chov zvierat aj ďalšie funkcie, ako je tvorba pracovných príležitostí na dedine a najmä chov HD má aj krajinotvorný význam.
Výroba hovädzieho i bravčového mäsa sa môže uskutočniť pri uzatvorenom alebo otvorenom obrate stáda. (Výkrm ošípaných na báze vlastnej výroby odstavčiat , alebo na báze nakúpených odstavčiat a pod)...
Kľúčové slová:
produktivita
rentabilita
náklady
Obsah:
- 1. Význam výroby mäsa
2. Stavy hovädzieho dobytka
3. Domáca spotreba hovädzieho mäsa
4. Hrubá domáca produkcia
5. Zahraničný obchod
6. Výrobno – produkčné výsledky
7. Intenzita a nákladovosť výroby hovädzieho mäsa
8. Náklady vo výkrme HD
8.1. Mierny pokles nákladov v roku 2009
8.2. Náklady na krmivá
9. Produktivita práce
10. Rentabilita výroby hovädzieho mäsa
11. Faktory ovplyvňujúce ekonomiku výroby hovädzieho mäsa
12. Predaj a kvalita jatočných zvierat
12.1. Jatočný hovädzí dobytok
12.2. Ceny jatočného hovädzieho dobytka a hovädzieho mäsa
12.3. Regulácia trhu s jatočnými zvieratami
13. Prehľad chovu hovädzieho dobytka
13.1. Predpoklady efektívnejšej výroby hovädziny
14. Produkcia mäsa v EÚ sa do roku 2020 bude zvyšovať v priemere o 0,3 % ročne