Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 077   projektov
0 nových

Ekonomika výroby hovädzieho mäsa

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
20 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39119
Posledná úprava
21.12.2011
Zobrazené
1 420 x
Autor:
matuliik.polak
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
EKONOMIKA VÝROBY HOVADZIEHO
1. Význam výroby mäsa
V chove HD sa produkuje hovädzie a teľacie mäso. Okrem mäsa vznikajú v chove ďalšie produkty ako je koža, maštaľný hnoj, močovka a pod. Mäso je vysokonutričnou potravinou. Obsahuje cca 20 % bielkovín,, z minerálnych látok je mimoriadne cenný obsah P a Ca , z vitamínov najmä vitamín B, ale aj vitamíny A, D a C, ďalej sú to organické kyseliny, výťažkové dusíkaté látky, purínové látky a tuk. Hovädzie mäso sa získava z dospelého jatočného dobytka, t.j. býkov , jalovíc, kráv a volov. Za najkvalitnejšie mäso sa považuje mäso z jatočných volov odporazených v hmotnosti 500-550 kg. Je jemnovláknité, má jasnú živočervenú farbu a príjemnú vôňu. Tomuto mäsu sa podobá mäso z mladých jalovíc a mladých kráv. Mäso z býkov (nie výkrmových) a z ostatných starých zvierat je menej chutné, je tuhé, hrubovláknite a má tmavočervenú farbu. Jemnú štruktúru a vyšší obsah vody má mäso teľacie, ktoré sa využíva aj v diétnom stravovaní. 

Okrem výroby mäsa a ostatných produktov má chov zvierat aj ďalšie funkcie, ako je tvorba pracovných príležitostí na dedine a najmä chov HD má aj krajinotvorný význam.

Výroba hovädzieho i bravčového mäsa sa môže uskutočniť pri uzatvorenom alebo otvorenom obrate stáda. (Výkrm ošípaných na báze vlastnej výroby odstavčiat , alebo na báze nakúpených odstavčiat a pod)...

Kľúčové slová:

produktivita

rentabilita

náklady



Obsah:
  • 1. Význam výroby mäsa
    2. Stavy hovädzieho dobytka
    3. Domáca spotreba hovädzieho mäsa
    4. Hrubá domáca produkcia
    5. Zahraničný obchod
    6. Výrobno – produkčné výsledky
    7. Intenzita a nákladovosť výroby hovädzieho mäsa
    8. Náklady vo výkrme HD
    8.1. Mierny pokles nákladov v roku 2009
    8.2. Náklady na krmivá
    9. Produktivita práce
    10. Rentabilita výroby hovädzieho mäsa
    11. Faktory ovplyvňujúce ekonomiku výroby hovädzieho mäsa
    12. Predaj a kvalita jatočných zvierat
    12.1. Jatočný hovädzí dobytok
    12.2. Ceny jatočného hovädzieho dobytka a hovädzieho mäsa
    12.3. Regulácia trhu s jatočnými zvieratami
    13. Prehľad chovu hovädzieho dobytka
    13.1. Predpoklady efektívnejšej výroby hovädziny
    14. Produkcia mäsa v EÚ sa do roku 2020 bude zvyšovať v priemere o 0,3 % ročne
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko