Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 026   projektov
0 nových

Financie a finančná platba

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20486
Posledná úprava
04.03.2009
Zobrazené
682 x
Autor:
magnolia
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Financie v najširšom význame slova znamenajú peňažné (finančné) vzťahy, ktoré vznikajú pri tvorbe, rozdeľovaní a používaní peňažných prostriedkov (fondov). Tieto peňažné vzťahy sa niekedy označujú aj pojmom peňažné transakcie.
Peňažné operácie sú úkony realizované s finančnou hotovosťou. Inštitúcie, ktoré realizujú tieto peňažné operácie, všeobecne sa nazývajú peňažné ústavy – sú to banky, sporiteľne, poisťovne, zmenárne a pod. Rozlišujeme peňažné operácie s vnútornou menou ( u nás Sk), a peňažné operácie s cudzou menou.
Financie ako finančné vzťahy súvisia so vznikom tovarovo-peňažných vzťahov, inak povedané, existencia financií je podmienená existenciou peňazí a peňažného hospodárstva. Finančné vzťahy predstavujú peňažný styk medzi ekonomickými subjektmi v trhovej ekonomike. Financovanie potom môžeme považovať za činnosť realizácie finančných vzťahov.
Niekedy sa stretávame aj s užším chápaním financií (najmä v praxi) ako finančných zdrojov. V tomto prípade sa pojem financovanie spája s pojmom investovanie (použitie finančných zdrojov).

Kľúčové slová:

finančné zdroje

financie

platobný styk

peňažné toky

nepeňažné toky

finančná platba


O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko