Geneticky modifikované potraviny
«»
Prípona
.doc |
Typ
seminárna práca |
Stiahnuté
8 x |
Veľkosť
0,1 MB |
Jazyk
slovenský |
ID projektu
5501 |
Posledná úprava
09.10.2017 |
Zobrazené
1 027 x |
Autor:
- |
Zdieľaj na Facebooku |
Detaily projektu |
Popis:
Mnoho geneticky modifikovaných plodín sa používa pri výrobe potravín alebo ako krmivo pre zvieratá - ale je bezpečné ich jesť? Postup genetických modifikácií je nepresný a náhodný, čo môže mať nepredvídateľné a nezámerné dopady. Vložené gény môžu narušiť funkciu pôvodných génov, môžu byť v novom prostredí nestabilné alebo môžu fungovať inak, ako sa očakáva. Čo to však znamená pre samotnú bezpečnosť konzumácie GM potravín?
Genetické modifikácie ovplyvňujú nezávadnosť potravín dvoma spôsobmi.
• narušenie génov alebo ich nestabilita môžu viesť k vytvoreniu nových toxínov;
• nová bielkovina produkovaná cudzím génom môže spôsobiť alergie alebo toxicitu.
Odborníci sa zhodujú na tom, že tieto riziká môžu existovať, a preto v mnohých krajinách platia pre skúmanie GM potravín špeciálne predpisy. Tento materiál sa zaoberá otázkou, aký kvalitný je systém takýchto skúšok a akým spôsobom funguje regulačný systém. Odhaľuje, že správne orgány k posudzovaniu nezávadnosti potravín používajú koncepciu "podstatnej zhody" napriek tomu, že práve táto bola vážne kritizovaná niektorými najuznávanejšími vedeckými kapacitami.
Kľúčové slová:
modifikované potraviny
nechcené dopady
alergie
nesprávne údaje
kojenci
deti
Obsah:
- Geneticky modifikované potraviny
Príčiny obáv
Nepredvídateľné a nechcené dopady
Alergie
Možné nové alergie
Nesprávne údaje
Najviac sú ohrození kojenci a deti
Závery
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.