Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 026   projektov
0 nových

Geneticky modifikované potraviny

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
5501
Posledná úprava
09.10.2017
Zobrazené
978 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Mnoho geneticky modifikovaných plodín sa používa pri výrobe potravín alebo ako krmivo pre zvieratá - ale je bezpečné ich jesť? Postup genetických modifikácií je nepresný a náhodný, čo môže mať nepredvídateľné a nezámerné dopady. Vložené gény môžu narušiť funkciu pôvodných génov, môžu byť v novom prostredí nestabilné alebo môžu fungovať inak, ako sa očakáva. Čo to však znamená pre samotnú bezpečnosť konzumácie GM potravín?
Genetické modifikácie ovplyvňujú nezávadnosť potravín dvoma spôsobmi.
• narušenie génov alebo ich nestabilita môžu viesť k vytvoreniu nových toxínov;
• nová bielkovina produkovaná cudzím génom môže spôsobiť alergie alebo toxicitu.
Odborníci sa zhodujú na tom, že tieto riziká môžu existovať, a preto v mnohých krajinách platia pre skúmanie GM potravín špeciálne predpisy. Tento materiál sa zaoberá otázkou, aký kvalitný je systém takýchto skúšok a akým spôsobom funguje regulačný systém. Odhaľuje, že správne orgány k posudzovaniu nezávadnosti potravín používajú koncepciu "podstatnej zhody" napriek tomu, že práve táto bola vážne kritizovaná niektorými najuznávanejšími vedeckými kapacitami.

Kľúčové slová:

modifikované potraviny

nechcené dopady

alergie

nesprávne údaje

kojenci

deti



Obsah:
  • Geneticky modifikované potraviny
    Príčiny obáv
    Nepredvídateľné a nechcené dopady
    Alergie
    Možné nové alergie
    Nesprávne údaje
    Najviac sú ohrození kojenci a deti
    Závery
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko