Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 077   projektov
0 nových

Historické pramene gastronómie - vývoj kuchárskeho umenia

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
27 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13741
Posledná úprava
14.06.2021
Zobrazené
4 254 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vývoj kuchárskeho umenia je neoddeliteľnou súčasťou vývoja dejín ľudskej civilizácie. Za kolísku kuchárskeho umenia možno považovať primitívne ohnisko, okolo ktorého sa zhromažďovali prvotné ľudské kmene aby prijali potravu. Oheň teda v dejinách ľudstva znamenal historický prielom. Dejiny kuchárskeho umenia majú svoj začiatok pravdepodobne vo chvíli, keď primitívny pračlovek náhodou uložil v bezprostrednej blízkosti ohniska kus ulovenej zveriny a po chvíli zistil, že „upečené“ mäso sa stalo chutnejším a stráviteľnejším. Z takejto náhody sa zrodila prvá primitívna tepelná úprava pokrmu, ktorá umožnila nášmu predchodcovi, najmä po objavení ražňa, roštu a hlinených nádob, realizovať náročnejšiu prípravu pokrmov. Prvým úkonom v príprave stravy bolo pečenie, k čomu človek použil ploché kamene. Na nich si založil oheň a prikladal vetvy a drevo kým sa nerozžhavili.
Až oveľa neskôr sa objavilo aj varenie. Na varenie- ešte pred vynájdením hlinených hrncov- používali dutiny v skalách, jamy v zemi, alebo vydlabaný kus dreva. Za veľký pokrok sa počíta prvé použitie korenín. Boli to voda zo slaných prameňov, popol, aromatické rastliny, rôzne kôstkoviny, ako sladidlo med divokých včiel a mok z javorových stromov. Pretože človek mal iba primitívne zbrane, nemal veľké šance pri love veľkých divokých zvierat - mamutov, levov, medveďov, slonov. Vytrvale však lovil ďalej, pretože mäso patrilo k najviac cenenej a najchutnejšej potrave.
...

Kľúčové slová:

varenie

gastronómia

história grastronómie

jedlo

ohnisko

Katarína Medicejská

Brillat-Savarin

Grimond de La Reyniere

Marie - Antoine Carême

Carême

CUISINE FRANçIASE

Auguste Escoffier



Obsah:
  • Úvod
    Pravek
    Ohnisko
    Varenie
    Gastera
    Jednoduchá a primitívna grécka kuchyňa
    Dve centrá rannej gastronómie
    Katarína Medicejská
    Brillat-Savarin
    Grimond de La Reyniere
    Marie - Antoine Carême
    Auguste Escoffier

Zdroje:
  • Odborná literatúra
  • Internet
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko