Popis:
Úvod
Medzi základné a biologicky najcennejšie potraviny patria vajcia. Plnia úlohu sýtiacej, živiacej a aj ochrannej potraviny, pretože obsahujú plnohodnotné bielkoviny, nerastné látky (vápnik, fosfor, železo a horčík) a vitamíny – popri vitamínoch skupiny B najmä vitamín A v žĺtku, menšie množstvo vitamínu D a lecitín. Odborníci tvrdia, že práve vajcia obsahujú dokonca viac lecitínu ako kaviár, maslo alebo mlieko.
K dobrým vlastnostiam patrí predovšetkým biologická hodnota bielkovín vo vajciach. Táto bielkovina je vzorom pre posudzovanie biologickej hodnoty iných bielkovín. Taktiež stráviteľnosť týchto bielkovín je vysoká. Pozornosť si zaslúžia aj tuky, ktoré obsahuje žĺtok. Majú vysokú výživnú hodnotu, predovšetkým svojím vysokým zastúpením nenasýtených mastných kyselín. Zo zdravotného hľadiska je dôležitý pomer nasýtených a nenasýtených mastných kyselín, ktorý je u vajec priaznivejší ako u mnohých iných živočíšnych tukov.
Kľúčové slová:
hodnotenie vajec
vajcia
Obsah:
- 1. Posudzvonie kvality vajec
1.2 Hmotnosť vajec
1.3 Tvar vajca
1.4 Zloženie a vlastnosti žĺtka
1.4.1 Farba žĺtka
1.5 Zloženie a vlastnosti bielka
1.6 Zloženie a vlastnosti škrupiny
1.6.1 Vzhľad škrupiny vajec
1.6.2 Farba
1.6.3 Pevnosť škrupiny
2. Zdravotná bezchybnosť vajec
Zdroje:
- ČUBOŇ, J. - HAŠČÍK, P. - MICHALCOVÁ, A. 2007. Hodnotenie surovín a potravín živočíšneho pôvodu. SPU Nitra str. 99 – 109 ISBN 978-80-8069-891-1
- HLASNÝ a kol.: Technológia živočíšnej výroby 2, Príroda 1995, ISBN 80-07-00739-3
- KÁLAL, V. - KOSTROŇ, K. - BŘENEK, B. - MALÍK, V. - MOTTL, S. - MÁTL, J. 1968 Živočíšna výroba II Slovenské vydavateľstvo pôdohospodárskej literatúry v Bratislave str. 276 – 277
- WEIS, J. - HALAJ, M. - CHMELNIČNÁ, L. - KOPECKÝ J. 2002. Chov hydiny ( vybrané kapitoly ) SPU Nitra str. 61 – 68 ISBN 80-8069-050-2