Popis:
Seminárna práca z predmetu Riadenie kvality zameraný na ohodnotenie vybraného produktu.
V prípadovej štúdii sme hodnotili kvalitatívne vlastnosti čokolády Sladká vášeň s celými lieskovými orieškami, s hmotnosťou 90g. Distribútorom tohto výrobku pre Slovenskú republiku je Kraft Foods Slovakia, a.s. . Výrobok sme hodnotili podľa Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva a zdravotníctva Slovenskej republiky, upravujúcim čokoládu a cukrovinky.
Pri hodnotení výrobku sme volili výber takých vlastností, ktoré najlepšie vystihujú kvalitu výrobku. Následne sme v tabuľke č. 1 zhodnotili, či definované vlastnosti sú kladné, alebo záporné. Kladných vlastností bolo sedem a tri boli záporné.
V ďalšom kroku sme vytvorili tabuľku č. 2, ktorej cieľom bolo určiť koeficienty závažnosti na základe hierarchizácii vlastností párovým porovnávaním. Jednotlivé vlastnosti sme porovnávali vždy v pároch, pričom sme volili menej závažnejšiu, alebo závažnejšiu vlastnosť daného výrobku. Následne sme jednotlivým vlastnostiam prideľovali príslušné váhy dôležitosti, na základe týchto váh sme vytvorili usporiadaný graf koeficientov závažnosti, ktorý znázorňuje, že za významnejšie vlastnosti sme považovali podiel lieskovcov v čokoláde, chuť, vôňa, konzistencia, podiel kakaovej sušiny a k menej závažným vlastnostiam patrí odchýlka hmotnosti, označenie výrobku, podiel rastlinných tukov a skladovanie.
V tabuľke č. 3 sme konkrétne hodnotili vlastnosti a porovnávali sme ich s hodnotami uvedenými v norme. Na základe súhrnného ukazovateľa kvality a jeho grafického zobrazenia sme zistili, že vlastnosti výskyt živočíšnych tukov a označenie spĺňajú presne stanovené podmienky normy. Chuť, vôňa, konzistencia, podiel lieskovcov a skladovanie sa nachádzajú mierne pod stanovenou normou kvality. Vlastnosti podiel kakaovej sušiny, podiel rastlinných tukov a odchýlka hmotnosti vysoko prevyšujú parametre normy.
Výsledný súhrnný ukazovateľ kvality nám vyšiel v hodnote 1,21, čo vyjadruje, že výrobok svojou kvalitou prevyšuje vlastnosti stanovené normou.
Na záver by sme výrobcovi odporučili orientovať sa aj na vlastnosti súvisiace so správnym označovaním výrobku, nakoľko nášmu výrobku na obale chýbala doporučená teplota skladovania a dátum výroby výrobku.
Kľúčové slová:
kvalita výrobku
čokoláda
Obsah:
- 1. Výber hodnoteného výrobku
2. Norma hodnotenia
3. Výber vlastností hodnoteného výrobku
4. Kladné a záporné vlastnosti hodnoteného výrobku
5. Určenie koeficientov závažnosti párovým porovnávaním
6. Usporiadaný graf koeficientov závažností
7. Výpočet ukazovateľov úrovne kvality pre kladné a záporné vlastnosti
8. Súhrnný ukazovateľ kvality
9. Graf rozdielov úrovne kvality
10. Kumulovaná distribučná funkcia úrovne kvality
11. Interpretácia