Hodnotenie mäsa sladkovodných rýb
«»
Popis:
Produkty rybolovu a vodného hospodárstva, uznávané ako zdravé potraviny bohaté na bielkoviny, zohrávajú v európskom a svetovom stravovaní významnú úlohu. Spotreba týchto produktov na svetovej úrovni sa rovná 16,1 kg na osobu za rok, čo zodpovedá 15,5 % spotreby živočíšnych bielkovín. Pre porovnanie spotreba rybieho mäsa na Slovenskom spotrebiteľskom trhu činí 5,00 kg rybieho mäsa na osobu a rok. Zvýšenou konzumáciou rýb by malo v konečnom dôsledku za následok zlepšenie celkového zdravotného stavu obyvateľstva ako celku. Štatistická ročenka (2012)
Kľúčové slová:
Hodnotenie
suroviny
potraviny
živočíšny pôvod
vitamíny
Obsah:
- 1 Úvod.............................................................................................................. 3
2 Cieľ práce......................................................................................................4
3 Ryby...............................................................................................................4
3.1 Výlov rýb vo vnútrozemských vodách......................................................4
3.1.1 Vlastnosti a zloženie mäsa sladkovodných rýb....................................5
3.1.2. Znaky kvality jednotlivých druhov sladkovodných trhových rýb......5
4 Bielkoviny v rybom mäse ............................................................................6
5 Tuky mäse sladkovodných rýb...................................................................6
6 Zastúpenie vody v rybom mäse...................................................................7
7 Vytamíny v mäse...........................................................................................7
7.1 Minerálne látky a stopové prvky...............................................................................................7
7.1.1 Výrobky zo sladkovodných rýb.............................................8
8 Negatívne vlastnosti ....................................................................................9
9 Záver.............................................................................................................9
10 Zoznam použitej literatúry .....................................................................10
Zdroje:
- 1. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 26 marca 2001 č. 877/2001 - 100, ktorým sa vydáva Hlava potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca produkty rybolovu a výrobky z nich
- 2. Štatistická ročenka Slovenskej republiky
- 3. Hodnotenie surovín a potravín živočíšneho pôvodu, Juraj Čuboň , Peter Haščík, Miroslava Kačániová , Nitra
- 4. URL 1 http://www.ceskaryba.cz
- 5. URL 2 http://www.nutricoach.cz
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.