Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 026   projektov
0 nových

Hospodársky vývoj Japonska

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
23 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
17231
Posledná úprava
06.02.2009
Zobrazené
1 667 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ekonomický vývoj Japonska je v porovnaní s vývojom ostatných zemí sveta celkom ojedinelý. Vysoké prírastky hrubého domáceho produktu a priemyselnej produkcie pri zachovaní cenovej stability a takmer plnej zamestnanosti, rýchle zavádzanie progresívnych výrobkov a technológií bez sociálnych otrasov a to všetko predstavuje takmer ideálny model ekonomického vývoja.

Prvým impulzom k mohutnému industriálnemu rozvoju Japonska bol daný v tzv. období Meidži (1867-1912 ), počas ktorého sa z bývalej vládnucej vrstvy, za pomoci ústrednej moci, stali obchodníci a priemyselný podnikatelia. Tým sa tiež preniesla časť bývalých hierarchických usporiadaní a väzieb. Najviditeľnejším a najtrvalejším výsledkom reforiem Meidži bola centralizácia správneho systému, ustanovenie parlamentu, snemu a najvyššieho súdu, zavedenie verejného systému poštových služieb, prijatie modernej jednotnej meny a otvorenie tokijskej burzy. Bolo zrušené tradičné rozvrstvenie spoločnosti, nastolená formálna rovnoprávnosť pohlaví. Zároveň zo západu povolali odborníkov, ktorí mali za úlohu vytvoriť, či inovovať železnice a priemysel, armádu, loďstvo a architektúru.
V rokoch po 1. sv. vojne bol japonský ekonomický rast stále ešte založený na rozvoji ľahkého priemyslu, ku ktorému sa v 30-tych rokoch pridružila výroba lodí strojárenský a zbrojárenský priemysel (bol vyvolaný potrebami prichádzajúcej vojny).
Počas prvej svetovej vojny, ako aj turbulenciám medzivojnového obdobia a s nimi spojenej územnej expanzii ako možným riešením vnútorných problémov, hlavne v sociálnej sfére. Narastajúca vlna militarizmu a následné zotavenie ekonomiky mali viesť k riešeniu vzniknutej situácie.
V súvislosti s hospodárskou krízou tridsiatych rokov 20. storočia expanzia zahraničného obchodu bola hlavným faktorom, ktorý prispel k ozdraveniu hospodárstva Japonska. Západ však na túto expanziu reagoval negatívne.

Kľúčové slová:

japonsko

hospodársky vývoj japonska



Zdroje:
  • Sedlák Mikuláš.: Japonská ekonomika včera a dnes: Bratislava Iura Edition 2003
  • Edwin O.Reischauer,Albert M.Craig.:Dejiny Japonska:Praha Nakladatelství lidové noviny 2000
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko