Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 026   projektov
0 nových

Konflikty, medziľudské vzťahy

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
31857
Posledná úprava
26.08.2010
Zobrazené
816 x
Autor:
majo003
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Pojem konflikt má latinský pôvod. Označuje sa ním zrážka, tendencia naraziť na sebe, resp. zraziť sa. Ide vlastne o určité správanie, aktivitu jednotlivca zameranú na iného človeka, ktoré vyjadruje vyhranený nesúlad tendencií a býva spojená s výraznejším emocionálnym prežívaním. I keď zrážka, úder, zasiahnuť niekoho vyznieva dosť hrozivo, predsa nie každý konflikt musí mať podobu nezmieriteľnej útočnosti, ktorá by smerovala k ohrozeniu iného človeka.
Pôvodný význam pojmu konflikt ako zrážky sa postupne modifikoval a aplikoval aj na miernejšie prejavy, ako je prirodzený nesúlad medzi zámerni človeka a realitou jeho života, ako i medzi nezhodnými tendenciami v medziľudských vzťahoch. V tomto zmysle možno konflikt voľne charakterizovať ako prejav takého nesúladu medzi ľuďmi, ktorý jednotlivec pociťuje ako zaujatosť, neoprávnenú kritiku okolia.
Každého však najviac zaujímajú tie konflikty, ktoré denno-denne človeku strpčujú život, zbytočne mu čerpajú energiu, čím sa napokon oslabuje aktivita jeho organizmu.
Konflikt však nemá len psychologický aspekt, ktorý odráža nezhody v medzi ľudských vzťahoch, ale nezhody spôsobujúce prežívanie vnútorných, osobných napätí. Tento pojem nie je zriedkavý ani vo filozofii, sociológii, politike a v iných oblastiach spoločenskej činnosti.

Obsah:
  •  Charakteristika a druhy konfliktov  3


Zdroje:
  • [1] STRÁŽOVSKÁ Ľ.; STRÁŽOVSKÁ H.; KROŚLÁKOVÁ, Podnikanie formou rodinných podnikov, Sprint dva, Bratislava 2008
  • [2] KAČÁNI V.; BUCKOVÁ M.; Ako zvládať konflikty, Vydavateľstvo IRIS, 2001
  • [3] McGILL M. A.; Riadenie konfliktov. Praha, Grada, 1996.
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko