Popis:
V záujme každého podnikateľského subjektu by malo byť vytváranie dobrého pracovného prostredia a tvorivej atmosféry na pracovisku, ako aj zlepšovanie pracovných a životných podmienok zamestnancov. Práve ony sú predpokladmi k tomu, aby boli zamestnanci schopní vykonávať svoju prácu efektívne a boli motivovaní k podávaniu vysokých výkonov.
Naša seminárna práca bola zameraná na hodnotenie dodržiavania etických princípov slovenských podnikov v oblasti pracovných podmienok.
V jednotlivých častiach sme naznačili, aké nároky v oblasti dodržiavania pracovných podmienok kladie na zamestnávateľov zákon - teoretickú rovinu problematiky a zároveň sme poukázali na to, ako sú pracovné podmienky dodržiavané zamestnávateľmi v podmienkach slovenských podnikov - čím sme vlastne načrtli praktickú rovinu tejto problematiky.
Ako bolo možné vidieť, v mnohých slovenských podnikoch zostáva zákon len v teoretickej rovine, v mnohých je dokonca úplne ignorovaný a praktické výsledky poukazujú na to, že mnoho zamestnávateľov ešte stále nepochopilo význam svojej sociálnej zodpovednosti voči ľuďom, ktorí pre nich pracujú - voči zamestnancom. Ich konanie je v rozpore so všetkými etickými princípmi tak v rovine ľudskej ako i profesionálnej a poukazuje na bezcharakternosť ich vzťahu voči ostatným ľuďom.
Len charakterný a uvedomelý zamestnávateľ dokáže pochopiť, že vytváranie a dodržiavanie správnych pracovných podmienok je nielen jeho zákonnou povinnosťou ale aj prejavom jeho sociálnej zodpovednosti za život, zdravie a osud zamestnancov, zlučujúcej sa so základnými etickými a morálnymi princípmi. Pretože práve táto cesta vedie k dosiahnutiu podnikateľských cieľov, udržateľného rozvoja podnikania a zvyšovaniu jeho efektívnosti. Napriek nespornej dôležitosti ľudského potenciálu pre podnik, v slovenskej ekonomike pôsobí dnes veľké množstvo podnikateľských subjektov, ktoré si tento dôležitý fakt ešte stále neuvedomili...
Kľúčové slová:
mzdy
zákonník práce
porušovanie zákonníka práce
stravovanie zamestnancov
vzdelávanie zamestnancov
bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
Obsah:
- Úvod
1. Mzda a mzdové podmienky zamestnancov
2. Stravovanie zamestnancov
3. Vzdelávanie zamestnancov
4. Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
Záver