Nitrifikácia a možnosti jej využitia v praxi
«»
Popis:
Nitrifikácia je biochemická oxidácia amoniakálneho dusíka na dusitany a ďalej na dusičnany. V oxických podmienkach prebieha ľahko, najmä prostredníctvom chemolitotrofných organizmov – nitrifikačných baktérií. Tieto využívajú CO2 ako zdroj uhlíka a energiu získavajú oxidáciou amoniakálneho dusíka. Takto získané množstvo energie je pomerne malé, preto i tvorba biomasy je pomalá. Nitrifikácia prebieha v dvoch stupňoch.
Časť energie uvoľnenej pri nitrifikácie je spotrebovaná na tvorbu novej biomasy. Pri reakciách dochádza k uvoľňovaniu vodíkových iónov H+, ktoré okysľujú dané prostredie, pH sa znižuje (optimálne pH = 7 – 8,5). Rastová rýchlosť nitrifikačných baktérií je ovplyvnená aj teplotou. S rastúcou teplotou rastie aj produkcia dusičnanov. Malá rastová rýchlosť musí byť kompenzovaná zvýšením množstva nitrifikačných baktérií, teda dlhšou dobou zdržania kalu v procese – vyšším vekom kalu.
S cieľom obmedzenia rýchlosti nitrifikačného procesu sa vo svete skúšajú používať rôzne látky, ktoré pôsobia toxicky na mikroorganizmy premieňajúce amoniak na dusičnany, ale sú netoxické alebo málo toxické voči organizmom a enzýmom spôsobujúcich amonizáciu organických látok, vrátane organizmov a enzýmov, ktoré menia močovinu na čpavok...
Kľúčové slová:
nitrifikácia
biológia pôdy
Zdroje:
- CAMPBELL, N.E.R- ALEM, M.I.H.: The effect of 2-chloro-6-/trichloromethyl/ pyridine on the chemoautotrophic metabolism of nitrifying bacteria. Serol, 1965, s.124-136
- KOTER, Z. :Preparaty hamajace proces nitryfikacji w glebie i ich wplyw na rostliny uprawne. Postepy nauk rolniczych, 1, 1969, s.15-40
- LIŠŤANSKÁ, Jana 1972. Inhibitory nitrifikace . Praha : Ústav vědeckotechnických informací, 1972. 18-36 s.
- http://www.fsv.cvut.cz/svoc/2006/prisp/02/
- http://www.chmi.cz/meteo/CBKS/sbornikKosice/
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.