Poľnohospodárske plodiny a sucho
«»
Popis:
1. Čo je to sucho?
Existuje veľký počet charakteristík sucha. Všeobecne je akceptovaný názor, že sucho je komplexný syndróm zahrňujúci 3 hlavné faktory - čas, intenzitu a trvanie vodného deficitu. Z pestovateľského hľadiska za sucho považujeme obdobie chudobné na zrážky, pri ktorom sa obsah vody v pôde natoľko zníži, že rastliny trpia jej nedostatkom. Vo vzťahu k pestovaniu plodín (podľa Benetina et. al. 1979) sa pod pojmom sucha spravidla rozumie taký vlhkostný stav pôdy, pri ktorom je sťažené riadne obrábanie pôdy a pestované plodiny trpia nedostatkom vody. Trvalé sucho sa vyznačuje veľmi nízkym úhrnom zrážok, vysokými teplotami a nízkou vlhkosťou vzduchu. Vodné zrážky za vegetačné obdobie nestačia kryť spotrebu vody na evapotranspiráciu. Sucho je determinujúcim faktorom využívania pôdy. Suchosť krajiny (Benetin et al. 1979) vyjadruje určitý stupeň sucha na základe hodnotenia meteorologických prvkov (hlavne zrážok, teploty a vodného sýtostného doplnku vzduchu). Príčiny sucha môžu byť zonálneho (oblastného), alebo miestneho (lokálneho) charakteru. Oblastné príčiny sucha závisia od klimatických podmienok. Takéto sucho sa nazýva klimatické.
Kľúčové slová:
sucho
pôda
rastlina
fyziológia rastlín
poľnohospodárska technika
Obsah:
- 1. Čo je to sucho? 1
2. Príčiny vzniku sucha 2
3. Zásoby vody 3
4. Význam vody pre rastlinu 5
5. Vplyv sucha na svetové úrody strategických plodín 6
6. Hospodárenie rastlín s vodou 7
7. Boj rastlín voči suchu 9
8. Nové pestovateľské technológie šetriace vlahu 10
9. Ako sucho monitorujeme? 11
10. Dôsledky sucha v poľnohospodárstve vo svete a na Slovensku 12
11. Úloha poľnohospodárskej techniky v hospodárení s pôdnou vlahou 13
12. Predchádzanie suchu 14
13. Zoznam použitej literatúry 15
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.