Popis:
Potravinársky tovar:
- potraviny - všetky látky alebo produkty, ktoré slúžia priamo alebo nepriamo, v prirodzenom stave alebo po vhodnej úprave na výživu človeka
- tabak a tabakové výrobky
Potraviny:
- nápoje - alkoholické (obsahujú viac ako 0,5 objemových % alkoholu) a nealkoholické (obsah alkoholu maximálne 0,5 objemových %)
- pochutiny - napr. káva, čaj, koreniny
Potraviny možno deliť podľa:
- pôvodu - živočíšneho, rastlinného, zmiešaného
- stupňa priemyselného spracovania - naturálne, priemyselne ošetrené alebo štandardne upravené, získané rôznymi technologickými postupmi
- stupňa pripravenosti na konzumáciu - bez termickej úpravy, vyžadujúce kulinárnu prípravu, polotovary, hotové jedlá
- funkcie vo výžive - stavebné, energetické, ochranné
- prebiehajúcich biochemických procesov - počas skladovania prebiehajú biochemické procesy, priebeh biochemických procesov bol zastavený
Kľúčové slová:
potraviny
nápoje
tabak
lieh
čokoláda
mlieko
oleje
ovocie
zelenina
mäsové výrobky
jedlé tuky
obilie
strukoviny
Obsah:
- 1. Mäso a mäsové výrobky
2. Mlieko a výrobky z mlieka
3. Vajcia, vaječné výrobky a majonézy
4. Jedlé tuky živočíšneho pôvodu
5. Obilie, strukoviny, olejniny
6. Cereálne potraviny
7. Ovocie a zelenina
8. Rastlinné oleje a výrobky z rastlinných olejov
9. Čokoláda
10. Nápoje
11. Lieh a liehoviny
12. Pochutiny
13. Tabak