Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Sacharidy (monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy)

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13609
Posledná úprava
28.05.2021
Zobrazené
4 380 x
Autor:
songy
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Charakteristika: sacharidy, názov z gr. sákcharon-cukor, sladkosť
- sú prírodné zlúčeniny, ktoré sú tvorené v rastlinách fotosyntetickou asimiláciou:
12 H2O + 6CO2 → C6H12O6 + 6O2 + 6 H2O
- sú najrozšírenejšie org. látky, tvoria najväčší podiel organickej hmoty na Zemi
Výskyt: rastliny aj živočíchy
Význam: - stavebná funkcia (celulóza v bunkových stenách rastlín)
- zdroj energie (glukóza, fruktóza)
- zásobná funkcia (v rastlinách škrob, v živočíchoch glykogén)
- súčasť nukleových kyselín, niektorých tukov
Rozdelenie:
1. monosacharidy (jednoduché sacharidy):
a.) aldózy
b.) ketózy
2. zložené sacharidy:
a.) oligosacharidy
b.) polysacharidy

MONOSACHARIDY
- z chemickej stránky sú to polyhydroxyaldehydy alebo polyhydroxyketóny, ak obsahujú aldehydovú skupiny - aldózy, ak obsahujú ketónovú skupinu - ketózy
- podľa počtu atómov uhlíka v molekule ich rozdeľujeme na triózy, tetrózy, pentózy, hexózy, ...
- jednoduché sacharidy majú triviálne názvy
- najjednoduchšou aldózou je glyceraldehyd a ketózou dihydroxyacetón
...

Kľúčové slová:

sacharidy

glycidy

cukry

monosacharidy

disacharidy

polysacharidy

chitín

celulóza

glykogén

škroblaktóza

maltóza

sacharóza

oligosacgaridy

fruktóza

manóza

galaktóza

glukóza

ribóza



Obsah:
  • Charakteristika
    Monosacharidy
    Cyklické formy monosacharidov
    Reakcie monosacharidov
    Oligosacharidy
    Významné oligosacharidy
    Polysacharidy

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • skriptá
  • internet
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko