Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 057   projektov
0 nových

Seminárna práca na tému Raž

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46260
Posledná úprava
16.11.2015
Zobrazené
838 x
Autor:
lucia.chlebcova65
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Kultúrna raž je mladšou obilninou ako pšenica a jačmeň. Pôvodne to bola burina vyskytujúca sa v kultúrnych porastoch pšenice. Bola známa už v dobe železnej. Do Európy priniesli kultúrnu raž pravdepodobne Slovania, od ktorých sa rozšírila do Nemecka a severných krajín, kde je hlavnou obilninou na piesočnatých pôdach. Najväčšie množstvo raže sa spotrebuje na výrobu bioetanolu, ražného destilátu, na výrobu cereálnych výrobkov. Zo zrna raže sa získava ražná múka. Z nej sa vyrába tmavý pšenično-ražný chlieb s kváskom, pečivo a perníky. Celozrnná ražná múka blahodarne pôsobí na činnosť čriev, proti zápche, hemoroidom, nádorom. Ražné zrná a dokonca i celé zelené rastliny raže slúžia aj ako krmivo pre zvieratá. Ražná slama sa využíva na výrobu rohoží, krytiny, ako energetický zdroj a pod. Raž sa ako chlebová obilnina používa najmä v Strednej a Východnej Európe. Podiel raže na celosvetovej produkcii obilia je preto iba 1 %. Najväčším pestovateľom raže na svete je Poľsko, kde sa urodí 3,3 milióna ton tejto obilniny ročne. Každý z nás zje priemerne 10 kg raže za rok. Raž patrí k nenáročným a odolným druhom obilia. Rastie na všetkých pôdach a je ozajstným majstrom v znášaní mrazu: znesie teplotu až do -25 °C. Dobre znáša kyslé pôdy a je ju možné vysievať aj na chudobné podzolové pôdy. Optimálna pôdna reakcia pre raž je 4,8-7,0. Na pôdach s pH nižšou ako 4,5 bez vápnenia sa jej pestovanie neodporúča. Pre rýchly rast je využívaná aj ako jednoročná krmovina. Citlivá je na veľkú vlhkosť pôdy. Aj keď sa raž v požiadavkách na pôdu považuje za najmenej náročnú obilninu, predovšetkým ekonomická úspešnosť jej pestovania predpokladá akceptáciu lepších pôdno-klimatických podmienok. Zrno raže obsahuje 12 percent bielkovín, 1,6 percenta tuku, dôležité vitamíny skupiny B, vitamín E.

Kľúčové slová:

raž

poľnohospodárstvo

produkcia

hospodársky rok

rentabilita

spotreba

zahraničný obchod



Obsah:
  • Obsah
    Úvod 3
    1. Produkcia a pestovateľské plochy 4
    1.1 Hospodársky rok 2012 - 2013 5
    2. Ceny 6
    3. Nákladová rentabilita za posledné 3 roky 6
    4. Spotreba 6
    5. Zahraničný obchod 7
    Záver 9
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko