Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 057   projektov
0 nových

Šľachtenie rastlín - Jačmeň siaty (Hordeum sativum, L.)

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
6017
Posledná úprava
07.08.2017
Zobrazené
1 367 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Jačmeň má veľký národohospodársky význam ako krmovina a priemyselná surovina. Spracúva sa na výrobu krúp, sladových a farmaceutických prípravkov, kávovín a liehu a hlavne na výrobu sladu a piva. Jačmenná slama sa skrmuje.
Pri sladovníckom jačmeni usilujeme sa o zvýšenie úrodnosti zrna a zachovanie jeho sladovníckej hodnoty. Zvyšovanie úrodnosti predpokladá použitie väčších množstiev hnojív vrátane hnojív dusíkatých. Tieto by však nemali spôsobovať zvyšovanie poliehavosti a pri sladovníckom jačmeni zvyšovanie obsahu bielkovín v zrne. Pevnosť slamy je obyčajen v negatívnom vzťahu k jej kŕmnej hodnote. I pri úrodnejších odrodách musíme udržať a ďalej zlepšovať doterajšiu kvalitu zrna, sladu a piva. Náš slad, či pivo slúži ako svetový akostný štandard. Zaslúžili sa o to nielen naše, z hľadiska kvality vynikajúce krajové a šľachtené odrody, ktoré sa stali základným východiskovým materiálom európskemu šľachteniu odrôd sladovníckeho jačmeňa, ale i vyspelosť technológie výroby zrna, sladu a piva

Kľúčové slová:

lyzín

jačmeň siaty

jačmeň jarný

pivo

slad

úrodnosť

bielkoviny

šľachtenie rastlín

poľnohospodárstvo



Obsah:
  • Jačmeň siaty (Hordeum sativum, L.)
    I. Úroda zrna ja 1 ha (sladovnícky a kŕmny)
    II. Akosť zrna
    III. Vlastnosti stabilizujúce úrodu a akosť
    Jačmeň jarný
    Linky

Zdroje:
  • Internet
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko