Šľachtenie rastlín - Jačmeň siaty (Hordeum sativum, L.)
«»
Prípona
.doc |
Typ
seminárna práca |
Stiahnuté
6 x |
Veľkosť
0,1 MB |
Jazyk
slovenský |
ID projektu
6017 |
Posledná úprava
07.08.2017 |
Zobrazené
1 367 x |
Autor:
- |
Zdieľaj na Facebooku |
Detaily projektu |
Popis:
Jačmeň má veľký národohospodársky význam ako krmovina a priemyselná surovina. Spracúva sa na výrobu krúp, sladových a farmaceutických prípravkov, kávovín a liehu a hlavne na výrobu sladu a piva. Jačmenná slama sa skrmuje.
Pri sladovníckom jačmeni usilujeme sa o zvýšenie úrodnosti zrna a zachovanie jeho sladovníckej hodnoty. Zvyšovanie úrodnosti predpokladá použitie väčších množstiev hnojív vrátane hnojív dusíkatých. Tieto by však nemali spôsobovať zvyšovanie poliehavosti a pri sladovníckom jačmeni zvyšovanie obsahu bielkovín v zrne. Pevnosť slamy je obyčajen v negatívnom vzťahu k jej kŕmnej hodnote. I pri úrodnejších odrodách musíme udržať a ďalej zlepšovať doterajšiu kvalitu zrna, sladu a piva. Náš slad, či pivo slúži ako svetový akostný štandard. Zaslúžili sa o to nielen naše, z hľadiska kvality vynikajúce krajové a šľachtené odrody, ktoré sa stali základným východiskovým materiálom európskemu šľachteniu odrôd sladovníckeho jačmeňa, ale i vyspelosť technológie výroby zrna, sladu a piva
Kľúčové slová:
lyzín
jačmeň siaty
jačmeň jarný
pivo
slad
úrodnosť
bielkoviny
šľachtenie rastlín
poľnohospodárstvo
Obsah:
- Jačmeň siaty (Hordeum sativum, L.)
I. Úroda zrna ja 1 ha (sladovnícky a kŕmny)
II. Akosť zrna
III. Vlastnosti stabilizujúce úrodu a akosť
Jačmeň jarný
Linky
Zdroje:
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.