Šľachtenie rastlín - Jačmeň siaty
«»
Prípona
.rtf |
Typ
seminárna práca |
Stiahnuté
7 x |
Veľkosť
0,1 MB |
Jazyk
slovenský |
ID projektu
10394 |
Posledná úprava
15.11.2018 |
Zobrazené
1 755 x |
Autor:
- |
Zdieľaj na Facebooku |
Detaily projektu |
Popis:
Jačmeň má veľký národohospodársky význam ako krmovina a priemyselná surovina. Spracúva sa na výrobu krúp, sladových a farmaceutických prípravkov, kávovín a liehu a hlavne na výrobu sladu a piva. Jačmenná slama sa skrmuje.
Pri sladovníckom jačmeni usilujeme sa o zvýšenie úrodnosti zrna a zachovanie jeho sladovníckej hodnoty. Zvyšovanie úrodnosti predpokladá použitie väčších množstiev hnojív vrátane hnojív dusíkatých. Tieto by však nemali spôsobovať zvyšovanie poliehavosti a pri sladovníckom jačmeni zvyšovanie obsahu bielkovín v zrne. Pevnosť slamy je obyčajen v negatívnom vzťahu k jej kŕmnej hodnote. I pri úrodnejších odrodách musíme udržať a ďalej zlepšovať doterajšiu kvalitu zrna, sladu a piva. Náš slad, či pivo slúži ako svetový akostný štandard. Zaslúžili sa o to nielen naše, z hľadiska kvality vynikajúce krajové a šľachtené odrody, ktoré sa stali základným východiskovým materiálom európskemu šľachteniu odrôd sladovníckeho jačmeňa, ale i vyspelosť technológie výroby zrna, sladu a piva.
Kľúčové slová:
jačmeň siaty
akosť zrna
úrodnosť
šľachtenie
kompakt
jubilant
expres
sladovnícky jačmeň
krmovina
priemyselná surovina
farmaceutické prípravky
Obsah:
- Jačmeň siaty (hordeum sativum, l.)
I. Úroda zrna ja 1 ha (sladovnícky a kŕmny)
II. Akosť zrna
III. VLastnosti stabilizujúce úrodu a akosť
Šľachtenie na úrodnosť
Metódy šľachtenia jačmeňa
Faktory rastu úrod vo svete
Kompakt
Jubilant
Expres
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.