Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Šošovica jedlá (Lens culinaris)

«»
Prípona
.pptx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
1,0 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47067
Posledná úprava
25.09.2017
Zobrazené
1 309 x
Autor:
mel148
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
HISTÓRIA

» Šošovica bola jednou z prvých domestifikovaných rastlinných druhov, poznatky o tejto plodine sú rovnako staré ako poznatky o jačmeni alebo hrachu.Táto plodina dostala meno Lens culinaris v roku 1787, ktoré pomenoval Medikus, nemecký botanik a fyzik.

» Údajne pochádza z prednej Ázie, kde ju tamojší roľníci pestovali už od 3. Tisícročia pred naším letopočtom. Avšak pestovala sa aj v Egypte. Jej zrelé struky sú z obľubou konzumované predovšetkým v Indii. U nás je známa v podobe malých zrelých semien. Odrôd je veľa, môžu byť rôzne veľké s farbou od žltej cez zelenožltú až po hnedú alebo oranžovú až červenú.

VÝZNAM

» Šošovica sa u nás pestuje výhradne ako jedlá strukovina, ktorá je pre svoje kulinárske vlastnosti (rýchla a rovnomerná varivosť) veľmi obľúbená. Má dostatočné množstvo kvalitných bielkovín a priaznivé zloženie sacharidov s nízkym zastúpením antinutričných látok.

» Semeno šošovice obsahuje vitamíny A a B, z minerálnych látok vápnik, železo, draslík a zinok, veľmi hodnotné bielkoviny i sacharidy vrátane vlákniny. Šošovica má veľmi nízky glykemický index, čo znamená, že pokrmy zo šošovice priespievajú k pomalšiemu tráveniu sacharidov, predlžujú pocit sýtosti.

Kľúčové slová:

šošovica

rozšírenie

produkcia

pestovanie

technológia

zberová plocha



Obsah:
  • História
    VÝznam
    Rozšírenie v sr
    Rozšírenie vo svete (celkovo)
    Zberová plocha (ha)
    Produkcia (t)
    Pestovanie
    Pestovateľská technológia
    Zdroje

Zdroje:
  • ERSKINE, W. 2009. The Lentil: Botany, Production and Uses.457 s. ISBN 978-18-459-3488-0
  • MUCHOVÁ, Z. a KOL. 2008. Hodnotenie surovín a potravín rastlinného pôvodu. 5. vyd. Nitra : Vydavateľstvo SPU, 2008. 215 s. ISBN 978-80-552-0127-6
  • PELIKÁN, J., HÝBL, M. a kol. Rostliny čeledi Fabaceae LINDL. (bobovité) České republiky. Troubsko: Baštan, 2012. ISBN 978-80-905080-2-6.
  • PRUGAR, J. a KOL. 2008. Kvalita rostlinných produktu na prahu ͦ 3. tisíciletí. Praha : Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s. 2008. 326 s. ISBN 978-80-86576-28-2
  • http://www.fao.org
  • http://www.statistics.sk
  • http://www.old.agroporadenstvo.sk
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko