Tokajské víno - seminárna práca z Gastronómie
«»
Popis:
Tokajské víno je prírodne sladké víno vyrobené tzv. oxidatívnou technológiou výroby (botritické). Je zaradené do kategórie žltých prírodných vín, ktorých charakter a chemické zloženie je dané nielen osobitnou odrodovou skladbou, kvalitou suroviny či prírodnými podmienkami, ale aj technológiou výroby.
Prítomnosť kyslíka v priebehu zrenia hrozna i vína je príčinou tvorby chlebovej príchute, ktorá charakterizuje vína tohto typu. Tokajské víno možno vyrábať len z hrozna dopestovaného na tokajských vinohradníckych honoch.
Víno vyrobené vo vinohradníckej oblasti Tokaj a disponujúce geografickým označením pôvodu sa člení na:
- akostné víno pochádzajúce z vinohradníckej oblasti Tokaj
- tokajské víno
Kľúčové slová:
akostné víno
alkohol
Tokajská oblasť
Tokajské pivnice
oxidatívna technológia výroby
technológia výroby
hrozno
gastronómia
manažment turizmu
Obsah:
- 1. Úvod
2. Tokajská oblasť
2.1. História Tokajskej oblasti
2.2. Odrody Tokajskej oblasti
2.3. Tokajské pivnice
3. Charakteristika Tokajských vín
4. Technológia výroby Tokajských vín
4.1. Školenie vína
4.2. Obmedzenia
5. Záver
6. Zdroje
Zdroje:
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.