Popis:
Potraviny a výživa zásadne ovplyvňujú život a vývoj nielen jednotlivcov, ale celej spoločnosti. Výživa ako taká v sebe spája produkčné, zdravotné, a ekonomické aspekty. Výživa, zdravie a hospodárstvo sú navzájom prepojené systémy. Spotreba potravín výrazne vplýva na zdravotný stav obyvateľstva a formuje zdravotnú kondíciu všetkých štruktúr spoločnosti.
Viacero významných inštitúcií a organizácii skúma problematiku hladu vo svete a v jej jednotlivých regiónoch. Takouto organizáciou je napr. FAO.
Hlad možno jednoznačne zaradiť medzi fenomény, ktoré hýbu svetom. V zásadnej miere ovplyvňuje životy obyvateľov, chod hospodárstva a dokonca aj mier v jednotlivých regiónoch zeme. Hlad môžeme definovať ako stav, kedy je príjem potravy človeka dlhodobo menší ako sú jeho minimálne energetické požiadavky. Hlad je výsledkom nedostatku potravín a prejavuje sa podvýživou. Hlad znamená neprijímanie dostatočného množstva potravy.
V prvej kapitole sa zameriame na príčiny a dôsledky hladu vo svete, ako sú prírodné a klimatické zmeny ovplyvňujú produkciu potravín a následne aj hlad v jednotlivých regiónoch sveta. V druhej kapitole si rozdelíme produkciu potravín vo svete. Ďalej sa oboznámime z chudobou vo svete. V štvrtej kapitole sa budeme zaoberať medzinárodným obchodom a cenami potravín vo svete. V piatej kapitole sa dozvieme ako vojnové konflikty ovplyvňujú chudobu a hlad vo svete. Šiesta kapitola, podľa môjho úsudku najdôležitejšia, pojednáva o tom, ako je vo svete rozšírený hlad. Máme to znázornené aj na jednej mape a grafe. Siedma kapitola sa zaoberá hlavnými problémami sveta a ako tieto ovplyvňujú hlad vo svete. Ôsma kapitola je diskusia, v ktorej sa snažíme nájsť riešenie pre dané problémy. A zameriavame sa na nové možnosti riešení svetovej problematiky.
Cieľom predkladanej seminárnej práce je sa zamerať na to, čo a ako ovplyvňuje hlad vo svete a aká je produkcia a spotreba potravín v jednotlivých regiónoch sveta. Zároveň sa pokúsime nájsť možnosti pre riešenie svetového problému s hladom.
Kľúčové slová:
chudoba
hlad
konflikty
klimatické zmeny
ekonómia
podnikanie
Obsah:
- Paneurópska vysoká škola 1
Fakulta ekonómie a podnikania 1
Seminárna práca 1
Výroba a spotreba potravín - 1
Štruktúra potravinovej spotreby - regionálne bilancie a diferencie 1
Bratislava, ak. rok 2013/2014 2
1.1 Príčiny a dôsledky hladu vo svete 11
2.1 Prírodné hrozby a klimatické zmeny 11
3.1 Produkcia potravín v regiónoch 13
4.1 Chudoba vo svete 14
5.1 Medzinárodný obchod a ceny potravín 14
6.1 Vojnové konflikty 16
7.1 Rozšírenie hladu vo svete 17
8.1 Medzi hlavné problémy sveta 18
9.1 Diskusia 18
Zdroje: