Popis:
Človek spoznáva okolitý svet rozličnými zmyslami súčasne. Pri jablku nevidíme len jeho farbu , ale i tvar , hladkosť povrchu , jeho vôňu a chuť. Tak vzniká viacero pocitov súčasne, ktoré spojením vytvoria vnem. Niekedy vzniká vnem súčinnosťou viacerých zmyslových orgánov- zrakového, sluchového, hmatového a niekedy len ako spojenie viacerých pocitov z toho istého analyzátora , napríklad pri vnímaní tvaru , veľkosti zrakom.(1) Vnímanie je poznávací proces, ktorý nielen prijíma informácie ,ale ich aj spracováva (D. Kováč 1969). Vnímanie zabezpečuje bezprostredný kontakt človeka s prostredím . Je základným psychickým regulátorom. Ako poznávací proces , je vlastné každému človeku a tak má svoje osobitosti.
Kľúčové slová:
percepcia
teória vnímania
Gibsonova teória
Neisserova teória
Biedermanova teória
gestaltistická teória vnímania
Obsah:
- 1. Úvod -3-
2. Teórie vnímania -4-
2.1 Gestaltistická teória vnímania -4-
2.2. Piagetova teória -5-
2.3. Teória geneticky spojeného vnímania s činnosťou -5-
2.4. Gibsonova teória -5-
2.5. Neisserova teória -6-
2.6. Teória Davida Marra -6-
2.7. Biedermanova teória -7-
2.8. Nové teórie -8-
3. Záver -8-
4. Literatúra -9-
Zdroje:
- Boroš J., Ondrišková E., Živčicová E. Psychológia. Bratislava: IRIS, 1999. 273s.
- Pardel T., Boroš J. Základy všeobecnej psychológie. Vyd. 1. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1975. 576s.
- Internet