Popis:
Pohoda je široký termín, ktorý obsahuje fyzický a mentálny (duševný) stav cítenia sa. Je to stav jedinca vzhľadom k úsiliu vyrovnať sa s prostredím, alebo inými slovami - komplexný stav psychického a fyzického zdravia, pri ktorom je zviera v harmónii s prostredím.
Pohoda je stav, ktorý sa môže dynamicky meniť a musí byť skúmaný komplexne Pre hodnotenie pohody sa používa viac metód. Základom je skúmanie či sú splnené nároky a potreby zvieraťa. Niektorým potrebám zvieraťa rozumieme lepšie než iným a preto môžu byť splnené, zatiaľ, čo o druhých možno ešte ani nevieme a objavia sa až po dlhodobom výskume.
Ako stanoviť dobrú pohodu? Pohodu hospodárskych zvierat nemôžeme určovať podľa odhadu mentálneho (duševného) utrpenia, pretože stále ešte nie sme schopní takýto stav odmerať. Preto pre stanovenie pohody musíme brať do úvahy všetky možné fyziologické, imunologické, anatomické a produkčné (úžitkovosť) znaky (indikátory), ale aj etologické (správanie) prejavy stresu a úzkosti. Je obtiažné u zvierat stanoviť bolesť. Bolesť je vnímanie stimulov pomocou nervového systému a ťažko sa dá odmerať. V experimentálnych podmienkach sa to robí hodnotením intenzity hlasových prejavov zvierat (vokalizácia).
Stále však platí, že hodnotenia zdravotného stavu, plodnosti a úžitkovosti sú najspoľahlivejšími ukazovateľmi vzťahu medzi hospodárskymi zvieratami a prostredím. Skúsený chovateľ väčšinou môže poznať na prvý pohľad, či je zviera v dobrej alebo zlej pohode. Svedčí o tom kondícia, kvalita srsti, pokojné správanie.
...
Kľúčové slová:
welfare
zviera
chov
chov zvierta
fyziologické potreby
kŕmenie
stajňa
jatočný dobytok
dobytok
mäso
mäsová úžitkovosť
kvalita mäsa
DFD
hovädzí dobytok
výkrm
Obsah:
- WELFARE ZVIERAT
Fyziologické potreby
Kŕmenie jatočného dobytka
Ustajnenie jatočného dobytka
Rozmery stojísk so zreteľom na vek
Rozmery ležiskových boxov so zreteľom na vek
Požiadavky na mikrklímu
Ošetrovanie
Potreby ochrany a bezpečnosti
MASOVÁ ÚŽITKOVOSŤ
Charakterristika hovädzieho mäsa
Vplyvy pôsobiace na mäsovú úžitkovosť
Vnútorné činitele
Vonkajšie činitele
Odchýlky v kvalite mäsa
Mäso s vlastnosťami DFD
Ako zvyšovať produkciu a kvalitu mäsa hovädzieho dobytka
Technika výkrmu jatočného hovädzieho dobytka
Výkrm teliat do živej hmotnosti 150 - 180kg
Výkrm teliat do živej hmotnosti 300 - 350 kg a 400 - 430 kg - tzv. „baby beef“
Výkrm mladého dobytka
Pastevný výkrm mladého hovädzieho dobytka
Hodnotenie jatočného dobytka
Spracovanie hovädzieho mäsa
Zoznam použitej literatúry
Zdroje:
- JURENKOVÁ, Emília et al. 2002. Hygiena živočíšnej výroby. 3. vyd. Bratislava : Príroda, 2002. 346 s. ISBN 80-07-11206-5.
- GREČ, Vojtech - PIEŠŤANSKÝ, Ján. 1994. Živočíšna výroba. 3. vyd. Bratislava : Príroda, 1994. 263 s. ISBN 80-07-01116-1.