Popis:
Úlohou tejto seminárnej práce je pripraviť zakladateľský rozpočet novorozbiehajúcej sa firmy. Súčasťou tohto zakladateľského rozpočtu bude uvažovaná počiatočná rozvaha, rozvaha po prvom roku hospodárenia, uvažovaná výsledovka za prvý rok a výkaz o cash flow za prvý rok, všetko bude podložené príslušnými výpočtami nákladov a výnosov, príjmov a výdajov, stavov a zmien majetku a kapitálu a prípadne i oportunitných nákladov doloženým stručným popisom podnikateľského zámeru.
V tejto seminárnej práce budem prezentovať fiktívnu firmu CAFEE s.r.o., ktorú založia dvaja takisto fiktívny a nemenovaný podnikatelia. Podnikatelia pracovali pred časom ako čašníci a rozhodli sa, že si založia vlastnú s.r.o., ktorej cieľom je postupom času (v priebehu dvadsiatich rokov) vybudovať komplex reštaurácií, barov a disco klubov. Na začiatok, kvôli nedostatočnému vlastnému kapitálu chcú založiť jednu reštauráciu s barom v centre Bratislavy, ktorá by im mala priniesť dostatočný zisk na to, aby sa ich firma rozširovala o nové prevádzky.
Kľúčové slová:
oportunitné náklady
hospodárenie
zakladateľský rozpočet
fiktívna firma
počiatočná rozvaha
Obsah:
- Úvod -4-
1. Zakladateľský rozpočet -5-
2. Praktická časť -8-
2.1. Zostavenie uvažovanej počiatočnej rozvahy -8-
2.2. Zostavenie uvažovanej výsledovky za prvý rok hospodárenia -11-
2.3. Rozvaha na konci prvého roku hospodárenia -13-
2.4. Prehľad reálnych peňažných tokov - Cash flow -14-
2.5. Oportunitné náklady -16-
Záver -17-
Použitá literatúra