Popis:
Seminárna práca určená na predmet výživa. Zloženie kravského mlieka a fazule.
Kravské mlieko
Charakteristika mlieka
Mlieko je tekutina vylučovaná mliečnou žľazou, ktorá sa získava úplným vydojením zdravých, pravidelne a správne dojených dojníc a z prírodných zložiek ktorej sa nič neubralo, ani sa jej pôvodné zloženie nemenilo a neupravovalo...
Fazuľa
Charakteristika fazule
Fazuľa je vďaka vysokému obsahu kyseliny nukleinovej účinným omladzovacím prostriedkom na bunky v našom organizme. Nukleinová kyselina je látka podobná bielkovinám a skladajú sa z nej jadrá buniek. Fazuľa veľmi rýchlo klíči i rastie a rovnaký účinok ma konzumácia fazule na bunky nášho organizmu.
Úcinné látky
Fazuľa obsahuje glukokinin, viaceré aminokyseliny (arginín, tryptofán, asparagin, tyrozín), flavonoidy, sacharidy, kyselinu kremicitú a minerálne látky.
Obsah proteínov - bielkovín
Ich percentuálny obsah sa líši podľa druhu fazule od 21 – 24%, čím je porovnateľný, dokonca vyšší než v potravinách živočíšneho pôvodu.
...
Kľúčové slová:
fazuľa
kravské mlieko
mlieko
výživa
Obsah:
- KRAVSKÉ MLIEKO
Charakteristika mlieka
Priemerné zloženie mlieka, v 100g (Haenlein, 1995)
Hlavné zložky mlieka
Voda
Mliečny tuk
Mliečne bielkoviny
Cukry v mlieku
Minerálne látky
Vitamíny
Plyny
Enzýmy
Farbivá
Dietetické prednosti mlieka
Nutritívne nedostatky mlieka
FAZUĽA
Charakteristika fazule
Nutričné energetické hodnoty – fazula (100g)
Úcinné látky
Obsah proteínov - bielkovín
Biologická hodnota
Cholesterol
Železo
Dietetické hodnoty
Negatíva fazule