Fyziológia pre nelekárske odbory
Prípona
.doc |
Typ
skriptá |
Stiahnuté
134 x |
Veľkosť
0,6 MB |
Jazyk
slovenský |
ID projektu
3982 |
Posledná úprava
20.07.2017 |
Zobrazené
4 002 x |
Autor:
- |
Zdieľaj na Facebooku |
Detaily projektu |
Popis:
Úvod a história
Existencia cicavčej bunky, tkaniva orgánu a tým i celého organizmu je predovšetkým charakterizovaná tzv. stabilitou vnútorného prostredia, prísunom živín a kyslíka a odvádzaním katabolitov (vrátane CO2). Stabilitu vnútorného prostredia (homeostázu) charakterizoval Claude Bernard v 19. storočí ako stabilitu dôležitých parametrov - pH, teplota, osmolarita, izovolémia, ale tiež stabilita pO2, pCO2 a hladiny energetických substrátov - napr. glukózy. Čím je organizmus dokonalejší, tým je stabilita vnútorného prostredia viac kontrolovaná a regulovaná. Vnútorné prostredie zahrňuje tiež prísun informačných molekúl - napríklad hormónov.
Každá bunka v ľudskom tele je „obtekaná“ tzv. intersticiálnou tekutinou (tkanivový mok) prinášajúcou uvedené živiny a udržujúcou uvedenú stabilitu vnútorného prostredia. Vysoká stabilita širokého spektra komponentov vnútorného prostredia je conditio sinequa non pre dobrú funkciu organizmu ako celku.
Kľúčové slová:
telesné tekutiny
kardiovaskulárny systém
endokrinológia
zmysly
bolesti
nervový systém
svalstvo
Obsah:
- I. Telesné tekutiny
II. Kardiovaskulárny systém
III. Fyziológia dýchania
IV. Metabolizmus - premena látok a energie
V. Fyziológia gastrointestinálneho traktu (git)
VI. Fyziológia vylučovania
VII. Endokrinológia
VIII. Fyziológia rozmnožovania
IX. Neurofyziológia
X. Fyziológia svalstva
XI. Motorické funkcie
XII. Fyziológia zmyslov
XIII. Fyziológia bolesti
XIV. Centrálny nervový systém
XV. Literatúra
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.