Mechanizácia živočíšnej výroby
Popis:
1.1. Úlohou mechanizácie v živočíšnej výrobe je spolu s ustajňovacím objektom, technologickými zariadeniami a menežmentom vytvárať ustajneným zvieratám vysokokvalitný welfér čo možno s najnižšou potrebou ručnej práce.
1.2. Význam mechanizácie v živočíšnej výrobe je hlavne v týchto štyroch ukazovateľoch:
• V podstatnom znížení potreby ručnej práce tzv. norma času (Nč) na kompletné ošetrovanie jedného hospodárskeho zvieraťa za určité časové obdobie, napr. deň, prípadne rok, alebo na vykonanie jednotlivých pracovných operácií, napr. na prípravu krmív, na založenie kŕmnej dávky, na podstlatie pod zviera, na odstránenie hnoja, podojenie atď.
• Vo zvýšení počtu ošetrovaných zvierat jedným priamym pracovníkom. Tento počet nazývame tiež norma obsluhy.
Kľúčové slová:
mechanizácia živočíšnej výroby
chov oviec
chov hydiny
krmivá
siláž
podstieľanie
hovädzí dobytok
okopaniny
Obsah:
- 1. Úloha, význam a predpoklady na zavedenie a využívanie mechanizácie v živočíšnej výrobe
2. Technologické postupy, strojové linky na zber, úpravu a konzervovanie krmovín silážovaním, senážovaním a sušením, výpočty a sklady
3. Mechanizácia na manipuláciu s okopaninami, skladovanie a úpravu okopanín na skrmovanie
6. Ustajňovacie systémy hospodárskych zvierat, stroje na podstielanie a odstraňovanie hnoja
7. Technologický postup, stroje a zariadenia na prípravu kŕmnych dávok z objemových krmív, ich dopravu a rozdeľovanie na kŕmne stoly pre hovädzí dobytok
8. Technológie kŕmenia hd jadrovými krmivami, stroje, zariadenia a technika na riadenie chovu
10. Biologické a technické základy strojového získavania mlieka
11. Dojárne a robotizácia dojenia
12. Technológia ošetrenia mlieka po nadojení, čistiace a chladiace zariadenia
14. Zariadenia na chov hydiny
15. Mechanizácia v chove oviec
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.