Popis:
Banány v parížskom kréme (4 porcie)
Cesto: 300 g čokolády na varenie, 3 dl smotany na šľahanie, 100 g práškového cukru, 100 g masla, 1 balíček bielej tortovej želatíny, 100 g štvorcových keksov, 4 veľké banány, chlebíčková forma 11x 25 cm
Deň vopred spolu povaríme smotanu na šľahanie, čokoládu, práškový cukor a maslo. Necháme vychladnúť a vložíme do chladničky. Na druhý deň vyšľahá-me, pridáme želatínu pripravenú podľa návodu a dôkladne zmiešame. Chlebíčkovú formu vyložíme mastným papierom. Na dno formy dáme trochu krému, rovnomerne rozotrieme, rozložíme keksy, potrieme krémom, obložíme pozdĺžne nakrájanými banánmi, znova potrieme krémom a prikryjeme keksami. Postup ešte raz zopakujeme. Vrch potrieme krémom a dáme stuhnúť do chladničky. Na druhý deň dezert vyklopíme z formy, papier stiahneme a nakrájame na rovnaké rezy.
Bielková roláda s čokoládovým krémom
Cesto: šesť bielkov, 170 g práškového cukru, 60 g rozpusteného masla, 170 g hrubej múky, jedna lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Krém: 0,4 l mlieka, dve lyžice hrubej múky,dva žĺtky, 80 g čokolády na varenie, 80 g práškového cukru, 150 g masla
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a vyšľaháme dohladka. Potom do snehu striedavo vmiešame po lyžiciach maslo a múku premiešanú s kypriacim práškom. Plech vyložíme mastným papierom, rozotrieme naň cesto, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme doružova. Cesto aj s papierom zvinieme do rolády a necháme vychladnúť. Z vychladnutej rolády stiahneme papier, potrieme ju krémom, zvinieme, vrch rolády potrieme zvyšným krémom a vidličkou ozdobíme. Na niekoľko hodín dáme na chladné miesto.
Krém: V časti mlieka rozmiešame múku a žĺtky. Zvyšné mlieko, rozlámanú čokoládu a cukor varíme za stáleho miešania a keď začne vrieť, prilejeme mlieko rozmiešané s múkou a žĺtkami a uvaríme hustú kašu. Do ešte teplej kaše pridáme vymiešané maslo a necháme vychladnúť.
Kľúčové slová:
zákusky
recepty
cesto
krém
roláda
plnka
koláč
pečivo
Obsah:
- 1. Banány v parížskom kréme (4 porcie) -2-
2. Bielková roláda s čokoládovým krémom -2-
3. CITRÓNOVÉ TIRAMISU -2-
4. Čokoládovo-smotanové rezy -3-
5. Čučoriedková olejová bábovka -3-
6. GAŠTANOVÁ ROLÁDA -3-
7. Hroznové košíčky -4-
8. Ischelské tortičky -4-
9. JEMNÝ KOLÁČ S MAKOVOU PLNKOU -4-
10. Karamelový krém s malinami -5-
11. Kávové zrná -5-
12. Laskonky -5-
13. MAKOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ -6-
14. Mandľová roláda -6-
15. Medovníkový koláč -6-
16. Mocca roláda -7-
17. Nepečené čerešňové guľky -7-
18. Obrátený koláč s hruškami -7-
19. OLEJOVÝ KYSNUTÝ KOLÁČ -7-
20. Orieškové kocky -8-
21. OVOCNÝ KOLÁČ S PENOU -8-
22. Ovocný košíček -8-
23. PIŠKÓTOVÝ ZÁVIN -9-
24. PLNENÉ KOŠÍČKY -9-
25. Primátorské rožky -10-
26. PUDINGOVÁ TORTA S OVOCÍM -10-
27. PUNČOVÉ KOŠÍČKY -10-
28. Rezy so žĺtkovou šľahačkou -11-
29. RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ STAREJ MAMY -11-
30. Roláda s broskyňami -11-
31. RÝCHLA MANDARÍNKOVÁ TORTA -12-
32. Skladaná torta -12-
33. Skladané srdiečka -12-
34. Sunquickové rezy -13-
35. Sviatočná čokoládová torta -13-
36. SYROVÁ TORTA -13-
37. Šľahačková torta -14-
38. Šľahačková torta s likérom -14-
39. Tiramisu -14-
40. TVAROHOVÁ NÁTIERKA S JAHODAMI -15-
41. Tvarohovo-ovocná torta -15-
42. VEĽKONOČNÉ MEDOVNÍKY -15-
43. Vianočné broskyňové rezy -16-
44. Višne v čokoláde -16-
45. Vzdušné mokka kúsky -16-
Slané
1. Arašidové slané pečivo -17-
2. PAGÁČIKY ŠKVARKOVÉ -17-
3. Pikantné koláče -17-
4. Slaná torta -17-
5. Slané silvestrovské venčeky -18-
6. Slané vianočné pečivo -18-
7. Syrové slimáčiky -18-
8. Veľkonočné slané pečivo -19-
9. Veľkonočný veniec -19-
10. Vežičky z lístkového cesta -19-