Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 077   projektov
0 nových

Zeleninárstvo

«»
Prípona
.doc
Typ
skriptá
Stiahnuté
177 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40449
Posledná úprava
26.06.2012
Zobrazené
2 507 x
Autor:
peter473
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Situácia v pestovaní a produkcii zeleniny na Slovensku nie je uspokojivá. V porovnaní s inými poľnohospodárskymi plodinami má zvláštne postavenie i význam. Vyplýva to z veľkého počtu druhov, odrôd, náročnosti na pestovanie a význam z hľadiska nutričnej hodnoty. Každý druh zeleniny, ba i odroda má odlišné požiadavky na spôsob pestovania, výživu, hnojenie, ochranu, zber, pozberové spracovanie, skladovanie, a pod...

Kľúčové slová:

spôsoby pestovania

vitamíny

minerály



Obsah:
  • Zeleninárstvo
    1. Všeobecná časť
    1.1 Úvod do zeleninárstva
    1.2 Význam zeleniny vo výžive a jej chemické zloženie
    1.3 Škodlivé účinky kontaminovanej zeleniny na životné prostredie a ľudský organizmus
    1.3.1 Dusičnany
    1.3.2 Ťažké kovy (rizikové chemické prvky)
    1.3.3 Zdroje a cesty kontaminácie životného prostredia škodlivými látkami
    1.3.4 Cesty kontaminácie životného prostredia
    1.3.5 Možnosti zníženia kontaminovaných látok v poživatinách (v zelenine)
    1.4 Agroekologické podmienky pestovania zeleniny
    1.4.1 Svetlo
    1.4.2 Teplota
    1.4.3 Voda
    1.4.4 Vzduch
    1.4.5 Pôda
    1.5 Základy agrotechniky pestovania zeleniny
    1.5.1 Osivo a sadba
    1.5.2 Predpestovanie priesad
    1.5.3 Substráty
    1.5.4 Výživa a hnojenie
    1.5.5 Zavlažovanie zeleniny
    1.5.6 Choroby a škodcovia zeleniny
    1.6 Nastielacie a nakrývacie materiály v zeleninárstve
    1.6.1 Nastielacie materiály
    1.6.2 Nakrývacie materiály
    2. Špeciálna časť
    2.1 Plodové zeleniny
    2.1.1 Rajčiak (Lycopersicum esculentum /Solanum lycopersicum)
    2.1.2 Zeleninová paprika (Capsicum annuum)
    2.1.3 Ľuľok jedlý – baklažán (Solanum melongena L.)
    2.1.4 Uhorka siata (Cucumis sativus L.)
    2.1.5 Melón cukrový (Cucumis melo L.)
    2.1.6 Dyňa červená – Melón vodný (Citrulus lanatus Thunb.)
    2.1.7 Tekvica obyčajná (Cucurbita pepo)
    2.1.8 Artičoka kardová – Kardy – Cynara cardunculus L.
    2.1.9 Artičoka zeleninová – Cynara scolymus L.
    2.2 Koreňové zeleniny
    2.2.1 Mrkva obyčajná – (Daucus carota L. subsp. sativus (Hoffm.)
    2.2.2 Petržlen záhradný (Petroselinum crispum)
    2.2.3 Paštrnák (Pastinaca sativa)
    2.2.4 Zeler voňavý buľvový (Apium graveolens var. rapaceum)
    2.2.5 Repa obyčajná cviklová (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris)
    2.2.6 Reďkovka siata (Raphanus sativus var. radicula.)
    2.2.7 Reďkev siata (Raphanus sativus var. major)
    2.2.8 Čierny koreň (Scorzonera hispanica L.)
    2.3 Hlúbové (kapustovité) zeleniny
    2.3.1 Kapusta hlávková (Brassica oleracea L. var. capitata)
    2.3.2 Kel hlávkový (Brassica oleracea L. conval. oleracea var. sabauda L.)
    2.3.3 Kel kučeravý (Brassica oleracea L. convar. sabauda.)
    2.3.4 Kel ružičkový (Brassica oleracea convar. gemmifera .)
    2.3.5 Kaleráb (Brassica oleracea convar. gongylodes )
    2.3.6 Karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis )
    2.3.7 Brokolica – Kel špargľový (Brassica oleracea convar. italica)
    2.4 Cibuľové zeleniny
    2.4.1 Cibuľa kuchynská
    2.4.2 Cibuľa šalotka (Allium ascalonicum Stand.)(MILKA)
    2.4.3 Pažítka pravá (Allium schoenoprasum)
    2.4.4 Perlovka
    2.4.5 Cibuľa zimná (Allium fistulosum.)
    2.4.6 Cesnak kuchynský (Allium sativum)
    2.4.7 Pór (Allium ampeloprasum.)
    2.5 Listové zeleniny
    2.5.1 Šalát hlávkový (Lactuca sativa convar. capitata)
    2.5.2 Šalát ľadový (Lactuca sativa convar. capitata nidus Jaggeri Helm)
    2.5.3 Šalát rímsky (Lactuca sativa subsp. longifolia, syn. L. s. romana)
    2.5.4 Šalát listový (Lactuca sativa var. crispa L.)
    2.5.5 Šalát na rezanie (Lactuca sativa subsp. secalina)
    2.5.6 Endívia – Čakanka štrbák (Cichorium endivia )
    2.5.7 Čakanka šalátová (Cichorium intybus L.subsp. foliosum Hegi)
    2.5.8 Mangold – listová cvikla (Beta vulgaris ssp. Cicla)
    2.5.9 Valerianka poľná (Valerianella locusta)
    2.5.10 Pekinská kapusta (Brassica rapa subsp. pekinensis, syn. B. pekinensis)
    2.5.11 Čínska kapusta (Brassica rapa subsp. chinensis, syn. B. chinensis)
    2.5.12 Žerucha siata (Lepidum sativum)
    2.5.13 Špenát siaty (Spinacia oleracea)
    2.5.14 Špenát novozélandský – štvorbôčik rozložitý (Tetragonia expansa Murr.)
    2.5.15 Fenikel sladký (Foeniculum vulgare subsp. vulgare var. dulce)
    2.5.16 Zeler stopkatý (Apium graveolens L. var. dulce (Mill) DC.)
    2.5.17 Zeler listový (Apium graveolens L.var. secalinum Alef)
    2.5.18 Petržlen listový (Petroselinum hortense Hofm. subsp. Crispum)
    2.5.19 Kôpor voňavý (Anethum graveolens L.)
    2.5.20 Batolka prerastlá (Montiana perfoliata)
    2.5.21 Roketa siata (Eruka vesicaria ssp.sativa)
    2.6 Strukoviny
    2.6.2 Fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris)
    2.6.3 Fazuľa šarlátová (Phaseolus coccineus L. mulliflorus) – popínavá
    2.6.4 Bôb záhradný (Vicia faba L. var. major)
    2.7 Trváce zeleniny
    2.7.1 Rebarbora vlnitá (Rheum rhabarbarum, syn. R. undulatam)
    2.7.2 Chren dedinský (Armoracia rusticana)
    2.7.3 Špargľa (Asparagus officinalis)
    2.8 Ostatné zeleniny
    2.8.1 Kukurica cukrová (Zea mays L. sacharata)
    2.8.2 Kukurica pukancová (Zea maxs conv. mierosperma)
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko