Pilové kotúče - stredoškolská odborná činnosť
«»
Popis:
Rezanie pílovými kotúcmi je vo všeobecnosti najrozšírenejší spôsob obrábania dreva. Rôzne konštrukcie pílových kotúcov umožnujú rezanie vo všetkých smeroch vzhladom k priebehu drevných vlákien.
Najcastejším je však rezanie pozdlžne (hlavné ostria sú kolmo ku smeru drevných vlákien) a rezanie priecne (hlavné ostria, pokial sú rovnobežné s osou otácania, oddelujú drevnú hmotu v smere tangenciálnom až radiálnom). Do rezu sa posúva bud obrobok (pozdlžne rezanie), alebo nástroj (niektoré prípady priecneho rezania).
Pílovým kotúcom sa obvykle rozrezáva obrobok na menšie casti (píly omietacie, rozmietacie, skracovacie) a upravuje sa jeho tvar (píly univerzálne). Pílový kotúc má uprostred vrtanie pre upnutie na pílový hriadel a na obvode má ozubenie. Pílový kotúc je upnutý prírubami na pílovom hriadeli, ktorý je uložený v ložiskách.
Pílový kotúc môže rezat v lubovolnej polohe (vodorovný, zvislý, sklonený).Okrem toho s ním môžeme robit aj drážky a perá.
Kľúčové slová:
drevopriemysel
spekané karbidy
pikotúčelové kotúče
bežpečnosť prí práci
rezanie
hlučnosť
strojárstvo
ložiská
Obsah:
- 1. Rezanie pilovými kotúčmi
2. Spekané karbidy
3. Pilové kotúče s SK - plátkami
4. Druhy pilových kotúčov s SK plátkami
5. Konštrukcia jednotlivých častí nástroja
6. Zhnutie pravidiel a zásad pri voľbe pilového kotúča
7. Údržba pilových kotúčov
8. Hlučnosť pri rezaní pilovými kotúčmi
9. Bezpečnosť pri práci
10. Najčastejšie chyby nástrojov
Zdroje
Zdroje:
- Mikolášik, Ľ.: Drevárske stroje a zariadenia, 1. zväzok, SNTL - ALFA Bratislava - Praha 1981
- Nástroje s reznými doštičkami zo spekených karbidov na strojné obrábanie dreva a nových hmôt - Technické pedpisy a rozmerové normy.
- Prokeš,S.: Obrábění dřeva a nových hmôt ze drěva, SNTL - ALFA Praha 1982.
- Siklienka.M.: Zemiarová,B.: Barcík,Š.: Drevárske stroje a zariadenia. Návody na cvičenia. VŠLD Zvolen 1990
- Prokeš,S.: Údržba a ostření drěvoobráběcích nástrojú. SNTL Praha 1980
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.