Význam maku siateho vo výžive a potravinárstve
Bakalárska práca38 s. / 3. roč. / pdf
ÚvodMak siaty má vo svete dlhú tradíciu pestovania. Je to poľnohospodárska plodina a zároveň liečivá rastlina vyuţiteľná nielen v potravinárskom, ale aj farmaceutickom priemysle. Na základe toho sa výrazne diferencujú smery šľachtenia nových odrôd. História pestovania maku má dlhé korene v minulosti, jeho účinky poznali už 6000 rokov p. n. l.. Ide o veľmi starú plodinu, ktorá je využívaná celé stáročia. Podmienky pestovania maku nie sú všade rovnaké, v niektorých krajinách je jeho pestovanie pri...
|
|
0,9 |
6x |
|
Čistota detských pieskovísk
SOČ26 s. / 1. roč. / doc
V dnešnej dobe sa mamičky boja púšťať svoje deti na pieskoviská a v duchu spomínajú ako sa ako malé dievčatká na nich hrávali . Čisté a nezávadné pieskoviská nemusia byť hudbou minulosti, stačí sa zamerať na tieto hlavné oblasti:
- chov domácich zvierat
- prevádzka a údržba detských pieskovísk
- zdravotnú výchovno-vzdelávaciu činnosť obyvateľstva
Na koľko súčasná doba poukazuje na veľké nedostatky čistote pieskovísk chceli sme sa v našej práci danou problematikou zaoberať. Pieskoviská sú...
|
|
0,1 |
0x |
|
Zásady správnej výrobnej praxe (HACCP) - Pivo
Semestrálna práca12 s. / 3. roč. / docx
Stanovenie kritických bodov pri výrobe piva a z toho vyplývajucich kritických limitov.
1. Opis výrobku a stručný technologický postup výroby
Bežný názov - PIVO
Zloženie - Voda, oxid uhličitý, alkoholy, organické kyseliny, dextríny, cukor, dusíkaté látky, minerálne látky, vitamíny.
Použitie - Priamy konzum, bežný konzument.
Druh balenia - Sklenené fľašky, plastové fľašky, plechovky, sudy.
Trvanlivosť - Trvanlivosť piva môže byt mikrobiologická, ktorá je zaistená pasterizáciou, koloidná tr...
|
|
0,1 |
45x |
|
Humorálna a bunkami sprostredkovaná imunita
Semestrálna práca12 s. / 2. roč. / docx
Imunita je odolnosť organizmu proti infekčným zárodkom (vírusy, baktérie, huby, prvoky), cudzím a odcudzeným bunkám ( bunky transplantované od geneticky odlišného jedinca a bunky vlastné, ale nádorovo pozmenené alebo vírusmi napadnuté bunky ) a ich produktom. Je to schopnosť organizmu reagovať na antigén imunitnou odpoveďou. Názov imunita je odvodený z latinského slova immunis, čo znamená slobodný, v zmysle oslobodený od niečoho, voľný, nedotknutý. Špecifická imunita sa označuje ako adaptívna al...
|
|
0,2 |
1x |
|
Meranie medze pevnosti stebla v strihu (návod + vypracovaná úloha)
Meranie15 s. / 1. roč. / zip
Teória k meraniu:Medza pevnosti materiálu v strihu je mechanické napätie po prekročení, ktorého dôjde k prestrihnutiu materiálu. V rámci tejto laboratórnej úlohy meriame medzu pevnosti materiálu v strihu. Ide o mechanické napätie, ktoré keď je prekročené, dôjde k prestrihnutiu materiálu. Jednotkou napätia v strihu je Pascal (Pa). Pod strižnou silou budeme rozumieť silu potrebnú na prestrihnutie stebla. Na steblo je potrebné vyvinúť taký tlak, ktorý ho dokáže prestrihnúť. Použijeme na to zariaden...
|
|
1,2 |
1x |
|
Potravinové alergie - Epidemiológia a alergie z potravín - semestrálna práca
Prezentácia15 s. / 2. roč. / pptx
Intolerancia Laktózy • Intolerancia laktózy je spôsobená nedostatkom enzýmu laktázy, ktorý je potrebný na odbúravanie laktózy, cukru, nachádzajúceho sa v mlieku a iných mliečnych výrobkoch.Intolerancia laktózy môže byť genetická alebo ju môže spôsobiť poškodenie tenkého čreva v dôsledku vírusovej alebo bakteriálnej infekcie. Intolerancia na laktózu je taktiež etnická záležitosť. Asi 80 až 90 percent Afroameričanov má intoleranciu laktózy a je veľmi častá aj u Ázijcov a domorodých Američanov.• Je...
|
|
1,3 |
1x |
|
Hodnotenie mäsa sladkovodných rýb
Seminárna práca10 s. / 3. roč. / doc
Produkty rybolovu a vodného hospodárstva, uznávané ako zdravé potraviny bohaté na bielkoviny, zohrávajú v európskom a svetovom stravovaní významnú úlohu. Spotreba týchto produktov na svetovej úrovni sa rovná 16,1 kg na osobu za rok, čo zodpovedá 15,5 % spotreby živočíšnych bielkovín. Pre porovnanie spotreba rybieho mäsa na Slovenskom spotrebiteľskom trhu činí 5,00 kg rybieho mäsa na osobu a rok. Zvýšenou konzumáciou rýb by malo v konečnom dôsledku za následok zlepšenie celkového zdravotného stav...
|
|
0,1 |
5x |
|
Hodnotenie a spracovanie poľnohospodárskych produktov - živočíšna časť
Štátnicové otázky35 s. / 3. roč. / doc
Vypracované štátnicové otázky z predmetu hodnotenie a spracovanie poľnohospodárskych produktov.1. Zhodnotenie súčasných foriem nákupu jatočných zvierat (nákup v živom, mäse, formou výseku, prístrojová klasifikácia, intervenčný nákup).
Nákup jatočných zvierat v živom stave sa uskutočňuje na základe hmotnosti a subjektívneho stanovenia triedy kvality. Na základe živej hmotnosti a odhadu nakŕmenia zvierat sa stanoví nákupná (čistá, porážková) hmotnosť. Akostná trieda, ktorá má vzťah k štruktúre ja...
|
|
0,3 |
12x |
|
Hodnotenie poľnohospodárskych produktov - rastlinná časť
Štátnicové otázky65 s. / 3. roč. / doc
Vypracované štatnicové otázky z Hodnotenia poľnohospodárskych produktov - rastlinná časť
1. Vymenujte metódy hodnotenia akosti a kvality rastlinných surovín a potravín, vysvetlite pojmy kvalita a akosť, systémy kontroly kvality v SR.
Kvalita je celkový súhrn záväzne určených vlastností a znakov výrobku, ktoré mu dávajú schopnosť uspokojovať konkrétne potreby spotrebiteľa. Má skôr harakter štrukturálny – harmonický celok všetkých úžitkových vlastností.
Akosť odráža kritérium množstva zložky....
|
|
0,4 |
20x |
|
Štúdium producentov aflatoxínov a kyseliny cyklopiazonovej
Bakalárska práca37 s. / 3. roč. / doc
Mikroskopické vláknité huby sú mikroorganizmy patriace do samostatnej skupiny húb. V prostredí človeka majú význam tak pozitívny (napr. producenti antibiotík vo farmakológii, pri výrobe mliečnych výrobkov v potravinárstve), ako aj negatívny (spôsobujú rôzne druhy alergií, mykóz a mykotoxikóz). Ich výskyt môžeme pozorovať na rôznych plochách a povrchoch najrôznejších materiálov v interiéroch a v exteriéroch, napr. na dreve, tapetách, rohožiach, omietkach, papieri, koži, lepidlách, farbách, na lak...
|
|
5,6 |
1x |
|
Primárne procesy tvorby biomasy v podmienkach klimatickej zmeny
Semestrálna práca11 s. / 2. roč. / docx
Vypracovaná semestrálna práca z fyziológie rastlín na tému: Primárne procesy tvorby biomasy v podmienkach klimatickej zmen.
|
|
0,9 |
24x |
|
Vypracované otázky z Anorganickej chémie
Vypracované otázky22 s. / 1. roč. / doc
1. Rýchlosť chemických reakcií, vplyv koncentrácie a teploty na reakčnú rýchlosť
Rýchlosť a mechanizmus chem. reakcií skúma chemická (reakčná) kinetika.
- dopĺňa termodynamický prístup k chem. reakciám o čas (t)- skúma závislosť rýchlosti chem. reakcie od podmienok (teplota, tlak, koncentrácia reaktantov, prítomnosť katalyzátorov, elektromagnet. žiarenia,...)
Rýchlosť chemicej reakcie >> Rýchlosť zmeny koncentrácie i-tej látky v(i) je veličina vyjadrujúca časovú zmenu koncentrácie reakt...
|
|
0,3 |
104x |
|
GMO - Genetocky modifikované potraviny
Študijný materiál62 s. / 5. roč. / docx
Génové inžinierstvo. Technológie rekombinantných DNA. Molekulové klonovanie.- umožňujú kombinovať úseky DNA bez ohľadu na ich pôvod a takto spojené molekuly začleňovať do ľubovoľných organizmov- umožňujú vytvárať organizmy s cudzorodými génmi s cielenými novými vlastnosťami- umožňujú cielene vyradiť gény z funkcie -tzv. ,,knock out´´ = GMO Geneticky modifikovaný organizmus (GMO)- je organizmus, ktorého genetický materiál (DNA) bol zmenený spôsobom, ktorý sa prirodzene pri pohlavnom rozmnožovaní ...
|
|
7,8 |
0x |
|
Ako sa rastliny prispôsobujú k extrémnym teplotám
Seminárna práca7 s. / 2. roč. / doc
Nárast teplôt. Príčiny nárastu teplôt. Vývoj teplôt v budúcnosti.
Termín, používaný na označenie zmien v zemskej klíme alebo v jej regionálnych klímach, je klimatické zmeny. Opisuje zmeny prebiehajúce počas desiatok alebo tisícok rokov z pohľadu priemerných teplôt. Tieto zmeny môžu byť spôsobené prírodnými zmenami alebo ľudskou činnosťou. Zmeny podnebia ovplyvňovali človeka už od počiatku.
Všetci klimatológovia sa zhodujú v názore, že planéta Zem prešla viacerými cyklami globálneho oteplenia ...
|
|
0,1 |
11x |
|
Fyziológia rastlín - Ako sa rastliny prispôsobujú k extrémnym teplotám
Seminárna práca9 s. / 2. roč. / doc
Pravdepodobnosť, že rastlina prežije je funkciou jej schopnosti prežívať extrémne poveternostné podmienky bez poškodenia a udržať sa na ohrozených stanovištiach. V období tepla sa musí vyrovnať s vysokou teplotou, ale tak isto aj s nebezpečím vyschnutia. Zima zase so sebou nesie priame účinky chladu, ale aj ďalšie nebezpečenstvo ako sucho spôsobené mrazom, tlak snehovej pokrývky a lavíny. Aby sme mohli posúdiť stupeň ohrozenia teplotným stresom, musíme mať údaje o distribúcii, frekvencii a pravd...
|
|
0,1 |
46x |
|
Výroba tokajského, ľadového a slamového vína
Semestrálna práca8 s. / 3. roč. / docx
1. Tokajské víno
Tokajská oblasť
Pri pestovaní viniča, ale aj pri zbere hrozna a výrobe tokajského vína musia byť dodržané prísne kritériá. Pestovanie viniča a výroba vína má v tejto oblasti hlbokú a dlhoročnú tradíciu. Oblasť chránia zo severnej strany zemplínske vrchy. Pôda má vulkanický pôvod a vďaka južným vetrom je jeseň na Tokaji dlhá a suchá. To vytvára ideálne podmienky pre výskyt ušľachtilej plesne BOTRYTIS CINEREA...
Tokaj a história
O dlhoročnej tradícii pestovania viniča v tejto...
|
|
0,4 |
7x |
|
Zmeny efektívnosti využitia vody rastlinami v podmienkach klimatickej zmeny
Semestrálna práca9 s. / 2. roč. / docx
Vypracovaná semestrálna práca z fyziológie rastlín na tému: Zmeny efektívnosti využitia vody rastlinami v podmienkach klimatickej zmeny
|
|
0,1 |
14x |
|
Analytická chémia - otázky ku skúške
Vypracované otázky16 s. / 2. roč. / doc
1. Char. rozdelenie metód AC podľa povahy analyz. látky, cieľa analýzy, účelu, spôsobu uskut. analýzy, skupenstva analyz. látky.a, Podľa povahy: - anorganické - organickéb, Podľa spôsobu uskutočnenia: - zmyslové t.j. senzorické - chemické: prítomnosť a množstvo zložiek - fyz. a fyz.-chem.: využitie fyz. vlastností látok - biochemické - využitie MO na dôkaz, alebo stanovenie látokc, Podľa ciela uskutočnenia: - kvalitatívne - semikvantitatívne - kvantitatívned, Podľa skupenstva:- analýza tuhých lá...
|
|
0,2 |
7x |
|
Protokol č.2 na predmet Hygiena potravín
Iné3 s. / 3. roč. / zip
Úloha č.1: Zistenie čistoty škrupiny pomocou kyseliny octovejPrincíp: Medzi vonkajšie znaky kvality vajec patrí aj zistenie čistoty škrupiny.Úloha č.2 : Mikrobiologické vyšetrenie majonézPrincíp: Mikrobiologickým vyšetrením sa stanovujú fakultatívne anaeróbne mezofilné mikróby, koliformné baktérie, kvasinky a mikroskopické huby, Salmonella sp.Úloha č.3: Skúška na zistenie čerstvosti vajec plávaním v obyčajnej vode.Princíp: Ležiace vajce - čerstvé vajce Závihajúce sa vajce - staršie vajce Stojace...
|
|
0,3 |
5x |
|
Protokoly z biofyzikálnej chémie
Iné26 s. / 2. roč. / zip
Viskozimetria - skúma transportné javyViskozita= vnútorné trenie- odpor prostredia pri pohybe jedných jeho častí vzhľadom na druhé.Viskozita môže byť:a) dynamická- pri laminárnom prúdení- označuje sa : η (éta)- vzorec: τ= η . = F= η. S. τ =dotyčnicové napätieη =dynamická viskozita (Pa. s)F= celková vonkajšia sila, ktorá prekoná vnútorné trenie vrstvičiek vzdialených od seba a líšiacich sa rýchlosťoub) kinematická-vzorec: ν= (m2. s-1 )c) relatívna-zavedená pre porovnávacie účely-vzorec: ηr= η =dy...
|
|
0,1 |
11x |
|
Meranie vlhkosti obilnín (Pšenica, Jačmeň, Pšenična múka)
Meranie5 s. / 1. roč. / docx
Laboratórna práca obsahuje nielen teóriu, ale aj úplný výpočet údajov, pomocou ktorých je ľahké pochopiť, ako a z čoho sme tieto čísla získali. Tiež si môžete pozrieť literatúru použitú na záver. Jednoducho povedané, táto práca spĺňala všetky požiadavky, ktoré sa od nej vyžadovali, pričom mala podrobný popis každého kroku....Postup:1. Korekciu teploty vykoná vlhkomer automaticky.2. Druh meraného materiálu zvolíme pomocou prepínača na ľavej strane prístroja.3. Do odmerky naberieme vzorku po vrchn...
|
|
0,4 |
1x |
|
Elektródy - Seminárna práca z Analytickej Chémie
Semestrálna práca7 s. / 2. roč. / docx
Definícia elektródyPodľa Faradaya: Elektróda je vodič prvej triedy, ktorým je do vodiča druhej triedy privádzaný alebo z vodiča 2. triedy odvádzaný elektrický náboj. Presnejšia definícia: Elektróda je elektrochemický systém skladajúci sa aspoň z dvoch fáz, z ktorých jednu tvorí vodič 1. triedy a druhú vodič 2. triedy, v ktorom môže prebiehať elektródový dej.Elektródy sa tiež niekedy nazývajú poločlánky.Elektródový dej je reakcia medzi zložkami fáz, ktorej výsledkom je prechod elektrického náboja...
|
|
0,1 |
3x |
|
Význam živín, ich delenie, schém a zloženia mäsa , mlieka a produktov z nich vyrobených
Prezentácia17 s. / 2. roč. / ppt
Pre organizmus zvierat a tvorbu ich produktov je nutné a dôležité aby sa do organizmu dostávali biologické zlúčeniny, t.j. látky anorganického a organického pôvodu, ktoré sú potrebné na výživu živých organizmov, ktoré označujeme súhrnným názvom : živiny. Živiny sú potrebné na : zabezpečenie všetkých životných procesov ako: trávenie pohyb, udržanie telesnej teploty, rast, rozmnožovanie, tvorba telesnej hmoty (predovšetkým svalový prírastok), produkcia mlieka u laktujúcich zvierat, produkcia vaj...
|
|
0,1 |
16x |
|
Vypracované otázky na Biochémiu
Vypracované otázky14 s. / 3. roč. / doc
1. Fotosyntéza: Schéma cyklickej fotosyntetickej fosforylácie (charakteristika a význam, názov prenášačov e a H+)Pri cyklickej fosfo. chlorofyl prijme svetelné kvantum dostane sa do extitovaného stavu - vtedy je schopný uvoľniť na energiu bohatý elektron. Ten prejde radom prenášačov cez ferodoxín na fytochinon alebo flasín a cez cytochromy späť na chlorofyl. Počas prenosu odovzdá energiu svetla, tá sa využije na aktivá. anorg. fosfátu, kt. sa viaže makroergickou väzbou na ADP a tvorí sa ATP. Fot...
|
|
0,1 |
35x |
|
Cytoloógia - veda skúmajúca štruktúru a funkcie živých buniek
Referát2 s. / 1. roč. / doc
Cytológia (gréc. kytos - bunka, lat. logos - veda) je veda skúmajúca štruktúru a funkcie živých buniek, je súčasťou histológie. Bunka je najmenšia funkčná jednotka organizmu, ktorá sa podieľa na stavbe tkanív. Medzi jej súčasťami je rovnovážny, ale dynamický vzťah, prejavujúci sa navonok základnými životnými procesmi: látkovou premenou, rastom, rozmnožovaním a dráždivosťou. Chemické zloženieBunka obsahuje 60-90% vody, ak vodu odparíme získame sušinu.V sušine sa nachádzajú látky organické: bielko...
|
|
0,1 |
18x |
|
Hygiena potravín - vypracované
Vypracované otázky17 s. / 3. roč. / doc
Vypracované otázky na hygienu potravín
|
|
0,2 |
221x |
|
Účinok UV žiarenia na rastliny
Študijný materiál5 s. / 2. roč. / docx
1. UV- Ultrafialové žiarenieUV žiarenie je elektromagnetické žiarenie s vlnovou dĺžkou od 100-400nm, teda jeho spektrum sa nachádza medzi kratšími vlnami röntgenového žiarenia využívaného napr. v medicíne a vlnovou dĺžkou viditeľného svetla (380-780nm). Tvorí asi 9% slnečného žiarenia.Základnými zložkami UV žiarenia sú:UVA a UVB žiarenie- je tá časť UV, ktorá dopadá priamo na povrch Zeme a teda ovplyvňuje život na zemi. Spôsobujú vážne zdravotné problémy a majú vážny dopad na životné prostredie....
|
|
0,1 |
35x |
|
Fyziologické aspekty zvyšovania stability úrod poľnohospodárskych plodín v podmienkach klimatickej zmeny
Semestrálna práca6 s. / 3. roč. / doc
Poľnohospodárstvo je mimoriadne zložitým odvetvím materiálnej výroby – hlavne potravín , pretože je v ňom interakčne poprepájaných mnoho štruktúr : biologických,ekologických, technických,ekonomických,organizačných a iných.Všetky tieto štruktúry majú však jedno spoločné a to je počasie či klíma.Agroklimatické analýzy posledných desaťročí potvrdzujú vzrastajúci vplyv počasia na poľnohospodárstvo práve vplyvom klimatických zmien , predovšetkým energetického a vodného režimu.Tieto zmeny budú mať na...
|
|
0,1 |
15x |
|
Explantátové kultúry rastlín
Vypracované otázky13 s. / 2. roč. / doc
Vypracované otázky ku skúške z predmetu Explantátové kultúry rastlín
1. Čo je predmetom štúdia explantátových kultúr rastlín?Pojednáva o in vitro kultivácii častí rastliny (buniek, pletív, orgánov) v sterilných kontrolovateľných podmienkach. Využíva sa totipotentnosť izolovanej bunky/pletiva rastlín kultivovaných v sterilných podmienkach in vitro na kultivačných médiách pri pôsobení rastových hormónov.
EKR = pletivové kultúry rastlín = mikropropagácia = in vitro kultivácia
2. Ktoré sú hlavné ...
|
|
0,1 |
16x |
|
Poznámky z predmetu Hygiena a technológia mäsa
Prednášky20 s. / 2. roč. / zip
Je to najpoužívanejší spôsob konzervácie mäsa , pričom sa mäso môže skladovať asi až 1 rok, pričom sa nemenia jeho nutričné a zmyslové vlastnosti.Mäso obsahuje najviac H2O ktorá sa premení na ľad : 1) pomalé zmrazovanie2) rýchle zmrazovaniePomalé zmrazovanieVzniknú pri ňom veľké kryštáliky ľadu ale je ich málo.Potrhajú bunku . Rýchle zmrazovanieVzniknú pri ňom veľa malých kryštálikov ktoré bunku neporušia .Za rýchle zmrazovanie sa považuje 5 - 20 cm za 1 hodinu.
|
|
0,2 |
0x |
|
Resveratrol a jeho analýza v potravinách
Bakalárska práca26 s. / 3. roč. / doc
Záujem o sledovanie výskytu resveratrolu bol podmienený existenciou tzv. ´´Francúzskeho paradoxu´´ (Soleas et al.,1997). Bolo zistené a štatisticky dokázané, že v určitých častiach Francúzska bola nižšia úmrtnosť na ochorenia koronárnych tepien (infarktu myokardu), a to napriek tomu, že spotreba tukov bola vysoká. Konzumácia vína bola jedným z faktorov, ktorým bolo možné vysvetliť nízku úmrtnosť na ochorenia vencovitých tepien. Táto skutočnosť viedla ku mienke, že užívanie vína môže pôsobiť pr...
|
|
0,2 |
1x |
|
Mikrobiológia - testy a vypracované otázky
Testy41 s. / 3. roč. / rar
testy a vypracované otázky na mikrobiológiu
|
|
0,1 |
69x |
|
Hygiena potravín
Vypracované otázky89 s. / 3. roč. / pdf
1. Postavenie a úloha štátu pri zabezpečovaní bezpečných potravín, legislatíva a kontrola
ÚLOHA VLÁDY
- zabezpečiť vhodné hospodárske a legislatívne prostredie
- zabezp. ochranu spotrebiteľov pred ochoreniami a poškodeniami zdravia prostredníctvom potravín
- zabezp. vhodnosť potravín pre ľudský konzum
- zachovať dôveryhodnosť v medzinárodnom obchode
- vzdelávať obyvateľov o hygiene potravín
ÚLOHA PRIMYSLU
- zabezpečiť výrobu vhodných a bezpečných potravín
- zabezpečiť zrozumiteľné označ...
|
|
0,6 |
40x |
|
Prednášky z predmetu Biochémia
Prednášky35 s. / 2. roč. / docx
Prednášky z predmetu biochémia, prehľadne spracované.
|
|
0,2 |
14x |
|
Hodnotenie kvality vajec
Seminárna práca7 s. / 3. roč. / docx
Úvod
Medzi základné a biologicky najcennejšie potraviny patria vajcia. Plnia úlohu sýtiacej, živiacej a aj ochrannej potraviny, pretože obsahujú plnohodnotné bielkoviny, nerastné látky (vápnik, fosfor, železo a horčík) a vitamíny – popri vitamínoch skupiny B najmä vitamín A v žĺtku, menšie množstvo vitamínu D a lecitín. Odborníci tvrdia, že práve vajcia obsahujú dokonca viac lecitínu ako kaviár, maslo alebo mlieko.
K dobrým vlastnostiam patrí predovšetkým biologická hodnota bielkovín vo vajc...
|
|
0,2 |
12x |
|
Anorganická chémia - vypracovaný test - A skupina
Testy3 s. / 1. roč. / docx
1. Vplyv katalyzátora na reakčnú rýchlosť . Homogénna a heterogénna katalýzy. Uveďte príklady chemických rovnícKatalyzátory sú chemické látky, kt. výrazne zvyšujú rýchlosť chemických reakcií, ale samy sa reakciou nemeniaa nespotrebovávajú. Všeob. princíp účinku katalyzátora: A+B□(→┴E_a ) P, kde Ea je aktivačná energia. Ak do sústavy pridáme katalyzátor K, reakciu vyjadríme rovnicami: A+K□(→┴E_a )AK, AK+B□(→┴E_a )P+K. Účinok katalyzátora spočíva v znížení aktivačnej energie, a tým urýchlenie chem...
|
|
0,1 |
5x |
|
Technológia mlieka I. - učebné texty
Študijný materiál78 s. / 1. roč. / pdf
Surové kravské mlieko z hľadiska tovaroznaleckého je kvapalina vylučovaná mliečnou žľazou, ktorá sa získava úplným vydojením jednej alebo niekoľkých zdravých dojníc v období od 6 dňa po pôrode až do začiatku zasúšania, z prirodzených zložiek ktorej sa nič neubralo, ktorá sa nijako neupravovala, ale ktorá musí mať požadované % tuku, bielkovín alebo beztukovej sušiny a musí spĺňať ďalšie požiadavky na akostné znaky.Mlieko všeobecne je biologická kvapalina obsahujúca všetky známe živiny v určitých ...
|
|
2,0 |
12x |
|
Genetika - Vypracované príklady ku skúške
Vypracované otázky29 s. / 2. roč. / doc
1. Molekulárna genetika1.1Úsek jedného z reťazcov molekuly DNA má nasledovné poradie báz:- GTA CTC TGA CGT ACC CGA ACGa) Aké poradie báz bude mať druhý reťazec DNA?b) Aké usporiadanie nukleotidov bude mať m-RNA po transkripcii druhého reťazca DNA? Riešenie:a) CAT GAG ACT GCA TGG GCT TGC G=C, T= A, A = T = Ub) GUA CUC UGA CGU ACC CGA ACG U = mRNA; tRNA 1.2Informačná RNA obsahuje kód pre aminokyselinu glycín v poradi báz GGU. Aké bolo poradie báz na komplementárnom reťazci DNA a aká t-RNA sa môže ...
|
|
0,4 |
14x |
|
Spracovanie záhradníckych produktov - testy
Testy7 s. / 4. roč. / zip
1.LUPANIE mechanicke,horuc.parou al.vodou, lupanie roztokom solí al. NaOH. 1Mechanicke-na bubnovych al..valčekov.bruskach,vysoke naroky na rovnomernost plodu. Na sustave pritlač.nozov- jablka a hrusky,plod sa nasadi na otač.sa trn, lupanie vykon.nož,kt.je upevn.na pruzine a posuva sa pozdlz plodu. 2 Lupanie parou vhodne pre koren.zeleninu ,zemiaky,cibulu-vystavenie suroviny posob.horuc.pary,čim sa supka uvolni a nasleduje odstranenie supky spchovanim v sprchov.pračkach. 3chemicke-vhodne pre vačš...
|
|
0,1 |
6x |
|
Jablčná detská výživa - Senzorická analýza potravín - semestrálna práca
Semestrálna práca8 s. / 2. roč. / pptx
Vhodná detská výživa sa vyberá predovšetkým podľa veku bábätka. Niektoré dojčenské výživy sú vhodné pre deti už od narodenia, iné až od určitých mesiacov.Akékoľvek Sunar a ďalšie prípravky sú absolútne bezpečné a navyše prospievajú zdraviu vášho dieťaťa, ktoré po nich bude dobre rásť. ...Hodnotiteľia dostali párové vzorky A-B a C-D, ich úlohou bolo stanoviť ktorá vzorka sa im najviac páčila celkovo.Vzorka A - Ovko Jablko,Vzorka B - Hello s jablkom a vitamínom C,Vzorka C - Bio jablčné pyré,Vzorka...
|
|
4,5 |
0x |
|