Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 036   projektov
0 nových

Ekonomika chovu hydiny - poznámky z prednášok

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
9495
Posledná úprava
09.08.2018
Zobrazené
1 379 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Chov hydiny poskytuje množstvo produktov, predovšetkým je to produkcia vysokohodnotných bielkovín , ktoré sú dôležitou zložkou výživy ľudí. Hlavnými produktami hydiny sú vajcia a hydinové mäso. Vajcia sa svojím zložením približujú zloženiu mlieka. Celé vajce obsahuje približne 18 % bielkovín, 12 % tukov a 1,1 % minerálnych látok . Najhodnotnejšou časťou vajca je žĺtok, ktorý obsahuje dôležité minerálne látky ako je fosfor, vápnik, železo, sodík, draslík a ďalšie, významný je aj obsah vitamínov, najmä vitamínu A, B a D.
Vajcia sa okrem výživy ľudí uplatňujú vo farmaceutickom priemysle , kozmetike, veterinárnej a humánnej medecíne a v ďalších odboroch.
Mäso hydiny má diétny charakter s priaznivým pomerom bielkovín a tuku. Pod hydinovým mäsom sa rozumie mäso všetkých druhov domácich vtákov, ktoré sa spotrebováva vo výžive ľudí. Mäso hydiny nemá mramorovitý charakter, je biele, alebo tmavé. Biele mäso je diétnejšie, obsahuje menej tuku a viac bielkovín oproti mäsu tmavému. Svojou kvalitou , výživnosťou a stráviteľnosťou , sa hydinové mäso približuje mäsu rybiemu.
Ďalším produktom je krv, z hydiny , najviac sa využíva krv husia. perie- najmä perie vodnej hydiny - z husí a pyžmových kačíc. U vodnej hydiny je to aj tuk a pečienka.
Okrem produkčného významu niektoré druhy hydiny sa chovajú aj pre účely športu a chová sa aj ozdobná hydina.
Oproti ostatným druhom hospodárskych zvierat hydina ma prednosť aj v krátkom reprodukčnom cykle, čo umožňuje veľmi flexibilne reagovať na stav trhu v dopyte po hydinovom mäse alebo vajciach.
Podľa prostredia v ktorom hydina žije rozlišujeme hydinu na:
» hrabavú (kury, morky, perličky),
» vodnú (husi a kačice),
» holuby.

Kľúčové slová:

ekonomika chovu hydiny

spotreba mäsa

hydinové mäso

speňaženie hydiny

výroba vajec

intenzita

rentabilita

kvalita vajec



Obsah:
  • Ekonomika chovu hydiny
    Spotreba mäsa na kosti v kg a vajec v ks na obyvateľa a rok
    Zahraničný obchod s hydinovým mäsom a vajciami (t)
    VÝvoj počtu hydiny v sr v tis. ks
    1. Ekonomika hydinového mäsa
    1.1. Produkcia a predaj hydinového mäsa
    1.2. Produkčnosť, intenzita a nákladovosť pri výrobe hydinového mäsa
    1.3. Rentabilita a speňažovanie hydinového mäsa
    Kvalita a speňažovanie hydiny
    1.5. Ekonomické nástroje štátu na reguláciu trhu
    2. Ekonomika výroby vajec
    2.1. Stavy sliepok a produkcia vajec
    2.2. Intenzita a nákladovosť výroby vajec
    2.3. Produktivita práce v chove sliepok
    2.4. Rentabilita , speňažovanie a kvalita vajec
    Uskladnenie vajec
    2.5. Faktory ovplyvňujúce ekonomiku výroby vajec
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko