Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 026   projektov
0 nových

Ekonomika podniku štátnicové otázky

«»
Prípona
.rar
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
35589
Posledná úprava
02.06.2011
Zobrazené
1 060 x
Autor:
mishicka222
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
úplné vypracované štatnicové otázky z EKONOMIKY PODNIKU

1.Podnikanie v trhovej ekonomike, Podstata a znaky podniku
V teórii manažmentu vyspelých krajín sa podnikanie chápe ako vlastnosť človeka, jeho umenie inovovať, motivovať, vytvárať a využívať príležitosť na rozvoj výrobnej a hospodárskej činnosti, na zvýšenie prosperity podnikateľského subjektu. Podľa modernej teórie podnikania je podnikaním taká ľudská činnosť, ktorá sa zameriava na dosiahnutie rovnovážneho stavu v ekonomike. Podnikanie sa považuje za ekonomickú činnosť, ktorú vyvolávajú ekonomické podnety.

3. Podnikateľský zámer a podnikateľský rozpočet:charakteristika, ciele, formy podnikateľského zámeru.
Podnikateľský zámer je zjednodušená stratégia podniku. Je to dokument, ktorý zdôvodňuje potrebu založenia, či ďalšieho rozvoja podniku. Vyjadruje základné rozvojové smery, očakávané dôsledky pre podnik a jeho okolie, zachytáva základné rozvojové trendy a dynamizujúce procesy v podnikaní. Má byť stručný, presvedčivý, s primeranou formálnou úpravou.

Jeho cieľom je:
• analýza východiskového stavu v odbore podnikania
• ujasniť ďalší postup rozvoja
• dokázať, že predpokladané ciele podnikania sa dajú splniť
• dokázať, že výsledky podnikania uspokoja zákazníkov
• presvedčiť prípadných budúcich spoluvlastníkov, že sa ich vklady efektívne zhodnotia

8. Pracovná sila: normovanie práce, formy miezd, produktivita práce.
Jedným zo základných potencionálnych výrobných faktorov, ktoré aktívne pôsobia vo výrobnom procese a odovzdávajú v ňom svoj výkon je pracovná sila. Pod týmto pojmom rozumieme využívanie fyzických a psychických vlastností človeka k realizácii podnikových cieľov. Ako jediným nositeľom schopnosti pracovať, t.j. vykonávať cieľavedomú činnosť, ktorej zmyslom je produkcia statkov a služieb je človek...

Kľúčové slová:

ekonomika podniku

podnikanie

dane

súvaha



Obsah:
  • 1. Podnikanie v trhovej ekonomike, Podstata a znaky podniku
    2. Životný cyklus podniku, charakteristické znaky jednotlivých fáz životného cyklu podniku.
    3. Podnikateľský zámer a podnikateľský rozpočet:charakteristika, ciele, formy podnikateľského zámeru
    4. Typológia podnikov (druhy podnikov podľa jednotlivých kritérií), právne formy podnikov .
    5. Dlhodobý (neobežný) majetok podniku: pojem, klasifikácia, oceňovanie. Účtovanie o dlhodobom majetku účtovnej jednotky
    6. Opotrebenie a odpisovanie dlhodobého hmotného majetku podniku: metódy odpisovania, daňové, účtovné a kalkulačné odpisy.
    7. Obežný (krátkodobý) majetok podniku: štruktúra, kolobeh, ukazovatele využitia, normovanie, normatívy. Zásoby a ich zobrazenie v podvojnom účtovníctve. Spôsoby účtovania zásob.
    8. Pracovná sila: normovanie práce, formy miezd, produktivita práce.
    9. Náklady podniku: charakteristika a časové rozlíšenie nákladov a výdavkov, klasifikácia nákladov, druhové členenie a kalkulačné členenie. N a V v podvojnom účtovníctve podnikateľov. Závislosť nákladov od objemu produkcie.
    10. Výsledkové účty. Spôsob zisťovania a štruktúra výsledku hospodárenia. Väzba medzi súvahou a účtom ziskov a strát.
    11. Majetková a kapitálová štruktúra podniku: charakteristika majetku, kapitálu ich štruktúra. Optimálna kapitálová štruktúra.
    12. Výnosy, náklady, hospodársky výsledok: charakteristika výnosov, príjmov, nákladov a zisku, časové rozlíšenie nákladov a výnosov. Analýza zisku a peňažných tokov ( cash flow) .
    13. Stredné hodnoty a miery variability a ich význam pre ekonomickú analýzu
    14. Pomerné čísla a ich uplatnenie pri porovnávaní ekonomických ukazovateľov
    15. Časové rady – druhy, trend, dekompozícia časových radov a jej význam pre analýzu časových radov. Sezónne indexy.
    16. Dane ako nástroj fiškálnej politiky. Daňová sústava Slovenskej republiky. Daňová zaťaženosť a daňová únosnosť. Daňové stimuly a daňové bariéry. Daňový únik a vyhýbanie sa daňovej povinnosti.
    17. Daň z príjmov fyzických osôb. Daň z príjmov právnických osôb.
    18. Majetkové dane. Daň z pridanej hodnoty. Spotrebné dane.
    19. Sústava jednoduchého účtovníctva – podstata, charakter účtovných zápisov, účtovné knihy, výstupy. Subjekty účtujúce v sústave JÚ.
    20. Predmet a funkcie účtovníctva - účtovná jednotka, používatelia účtovných informácií, riadne a mimoriadne účtovné obdobie. Regulácia a harmonizácia účtovníctva. Najdôležitejšie účtovné zásady uplatňované v SR.
    21. Charakteristika a štruktúra účtovných sústav. Jednookruhový a dvojokruhový systém účtovníctva. Účtovná uzávierka a účtovná závierka.
    22. Súvaha – princíp, formy a typy. Súvaha v pohybe. Hospodárske operácie a účtovné operácie. Rozloženie súvahy na účty. Začiatočný a konečný účet súvahový.
    23. Bilančný princíp – štruktúra majetku v podvojnom účtovníctve podnikateľov. Charakteristika aktív a pasív z pohľadu účtovníctva. Zisťovanie stavu majetku a záväzkov, inventúra a inventarizácia.
    24. Cenné papiere. Majetkové a dlhové CP (akcie, obligácie, zmenky). Účtovanie nákupu a predaja dlhodobých a krátkodobých cenných papierov.
    25. Princíp podvojnosti. Účet – forma a typy účtov. Formálne pravidlá vykonávania zápisov na účtoch. Účtovný prípad. Algoritmus účtovania. Účtovný doklad – účtovný predpis – účtovný zápis – účtovné knihy.
    26. Typy účtových osnov používaných v SR. Rámcová účtovná osnova pre podnikateľov. Syntetická a analytická účtovná evidencia. Účtový rozvrh.
    27. Finančný trh – charakteristika a členenie. Cenné papiere.
    28. Finančná politika podniku – daňová, úverová a dlhová, dividendová atď
    29. Zdroje a formy financovania podniku – interné, externé, vlastné a cudzie financovanie, krátkodobé a dlhodobé financovanie
    30. Ekonomická a trhová pridaná hodnota podniku
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko