Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 091   projektov
0 nových

Ekonomika výroby hovädzieho a bravčového mäsa

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
9515
Posledná úprava
09.08.2018
Zobrazené
994 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V chove HD sa produkuje hovädzie a teľacie mäso. Okrem mäsa vznikajú v chove ďalšie produkty ako je koža, maštaľný hnoj, močovka a pod.
Mäso je vysokonutričnou potravinou. Obsahuje cca 20 % bielkovín,, z minerálnych látok je mimoriadne cenný obsah P a Ca , z vitamínov najmä vitamín B, ale aj vitamíny A, D a C, ďalej sú to organické kyseliny, výťažkové dusíkaté látky, purínové látky a tuk.
Hovädzie mäso sa získava z dospelého jatočného dobytka, t.j. býkov , jalovíc, kráv a volov. Za najkvalitnejšie mäso sa považuje mäso z jatočných volov odporazených v hmotnosti 500-550 kg. Je jemnovláknité, má jasnú živočervenú farbu a príjemnú vôňu. Tomuto mäsu sa podobá mäso z mladých jalovíc a mladých kráv. Mäso z býkov (nie výkrmových) a z ostatných starých zvierat je menej chutné, je tuhé, hrubovláknite a má tmavočervenú farbu. Jemnú štruktúru a vyšší obsah vody má mäso teľacie, ktoré sa využíva aj v diétnom stravovaní.
Rovnako v chove ošípaných sa produkuje mäso, pričom za kvalitné sa považuje mäso výkrmových ošípaných a menej chutné a kvalitné je mäso z brakovaných prasníc a plemenných kancov. U ošípaných významným produktom je koža - krupón a bravčová masť.

Kľúčové slová:

výroba mäsa

intenzita

produktivita práce

rentabilita

hovädzie mäso

jatočné zvieratá

regulácia trhu



Obsah:
  • 1. Význam výroby mäsa
    2. Výrobno - produkčné výsledky
    3. Úžitkovosť HD a ošípaných.
    4. Intenzita a nákladovosť výroby hovädzieho a bravčového mäsa
    4.1. Intenzita a nákladovosť výroby hovädzieho mäsa
    4.2.Intenzita a nákladovosť výroby bravčového mäsa
    5. Produktivita práce
    6. Rentabilita výroby hovädzieho a bravčového mäsa
    7. Faktory ovplyvňujúce ekonomiku výroby hovädzieho a bravčového mäsa
    7,1. Faktory ovplyvňujúce výrobu hovädzieho mäsa
    7,2, Faktory ovplyvňujúce výrobu bravčového mäsa
    8. Predaj a kvalita jatočných zvierat
    9. Regulácia trhu s jatočnými zvieratami
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko