Popis:
V chove HD sa produkuje hovädzie a teľacie mäso. Okrem mäsa vznikajú v chove ďalšie produkty ako je koža, maštaľný hnoj, močovka a pod.
Mäso je vysokonutričnou potravinou. Obsahuje cca 20 % bielkovín,, z minerálnych látok je mimoriadne cenný obsah P a Ca , z vitamínov najmä vitamín B, ale aj vitamíny A, D a C, ďalej sú to organické kyseliny, výťažkové dusíkaté látky, purínové látky a tuk.
Hovädzie mäso sa získava z dospelého jatočného dobytka, t.j. býkov , jalovíc, kráv a volov. Za najkvalitnejšie mäso sa považuje mäso z jatočných volov odporazených v hmotnosti 500-550 kg. Je jemnovláknité, má jasnú živočervenú farbu a príjemnú vôňu. Tomuto mäsu sa podobá mäso z mladých jalovíc a mladých kráv. Mäso z býkov (nie výkrmových) a z ostatných starých zvierat je menej chutné, je tuhé, hrubovláknite a má tmavočervenú farbu. Jemnú štruktúru a vyšší obsah vody má mäso teľacie, ktoré sa využíva aj v diétnom stravovaní.
Rovnako v chove ošípaných sa produkuje mäso, pričom za kvalitné sa považuje mäso výkrmových ošípaných a menej chutné a kvalitné je mäso z brakovaných prasníc a plemenných kancov. U ošípaných významným produktom je koža - krupón a bravčová masť.
Kľúčové slová:
výroba mäsa
intenzita
produktivita práce
rentabilita
hovädzie mäso
jatočné zvieratá
regulácia trhu
Obsah:
- 1. Význam výroby mäsa
2. Výrobno - produkčné výsledky
3. Úžitkovosť HD a ošípaných.
4. Intenzita a nákladovosť výroby hovädzieho a bravčového mäsa
4.1. Intenzita a nákladovosť výroby hovädzieho mäsa
4.2.Intenzita a nákladovosť výroby bravčového mäsa
5. Produktivita práce
6. Rentabilita výroby hovädzieho a bravčového mäsa
7. Faktory ovplyvňujúce ekonomiku výroby hovädzieho a bravčového mäsa
7,1. Faktory ovplyvňujúce výrobu hovädzieho mäsa
7,2, Faktory ovplyvňujúce výrobu bravčového mäsa
8. Predaj a kvalita jatočných zvierat
9. Regulácia trhu s jatočnými zvieratami