Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 036   projektov
0 nových

Ekonomika výroby mlieka

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
23 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
9500
Posledná úprava
09.08.2018
Zobrazené
1 269 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Podstatná časť produkcie mlieka je produktom chovu dojníc. Okrem dojníc produkujú mlieko bahnice a vzhľadom na malú početnosť stavov nepatrné množstvo aj kozy. Mlieko je významnou potravinou a v detskej výžive temer nepostrádateľným zdrojom bielkovín . Bielkoviny mlieka - kazeín, laktalbumín a laktoglobulín patria medzi plnohodnotné bielkoviny, obsahujú všetky aminokyseliny, ktoré si ľudský organizmus nevie sám vyprodukovať. Mliečne bielkoviny využíva ľudský organizmus na 90 %. Okrem samotných bielkovín, mlieko obsahuje mliečny tuk, ktorý sa vyznačuje vyšším obsahom nižších mastných kyselín rozpustných vo vode, následkom čoho sa rýchlo v črevách vstrebáva a je preto ľahko stráviteľný. Ďalšou významnou zložkou mlieka sú dôležité minerálne látky ako je najmä vápnik a fosfor, ktorých vstrebávanie a využitie ľudským organizmom podporuje mliečny cukor. Nie je zanedbateľný ani obsah enzýmov a vitamínov, najmä vitamínu A, ale tiež vitamínov B1 a B2.

Okrem samotnej produkcie mlieka, v chove dojníc sa produkujú aj ďalšie produkty a to teľatá, maštaľný hnoj, močovka. Dojnice sú vo výrobnom procese zaradené dlhodobo, čo znamená, že v podnikoch sú zaradené medzi HIM a z tohto dôvodu sú aj odpisované. Po vyradení (brakovaní) z chovu výrobca získa ich realizáciou príjmy - tržby z brakovania , preto dojnice sú zdrojom mäsa, kože a ďalších produktov.

Význam dojníc ako aj ostatného HD je v produkcii kvalitného maštalného hnoja, ďalej je to schopnosť týchto zvierat premieňať objemové krmivá na kvalitné živočíšne - biologicko vysoko hodnotné produkty, schopnosť HD využívať produkty z menej intenzívnych plôch, ako sú lúky a pasienky a pri primeranej intenzite spásania zabezpečiť ich hnojenie.
Najväčší celospoločenský význam chovu HD a najmä dojníc je predovšetkým v produkcii vysokohodnotného produktu - mlieka. Vo svete sa ročne vyrobí 500 - 520 mil. ton mlieka, z čoho cca 345 mil. ton , t.j. 60 %, vyprodukujú vyspelé štáty sveta .

Kľúčové slová:

výroba mlieka

zahraničný obchod

nákladovosť

kvalita mlieka

chov dojníc

trh s mliekom



Obsah:
  • EKONOMIKA VÝROBY MLIEKA
    Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na obyvateľa a rok
    Vývoj dovozu, vývozu a salda zahraničného obchodu u komodity mlieko a mliečne výrobky
    1. Výrobno-produkčné ukazovatele
    Vývoj stavov kráv a produkcie kravského mlieka v SR
    2. Úžitkovosť v chove kráv
    Výsledky KÚ v šľachtiteľských chovoch jednotlivých plemien
    3. Intenzita a nákladovosť výroby mlieka
    Vlastné náklady na 100 KD dojnice v Sk
    VN u dojníc podľa výrobných oblastí v r. 2001 v Sk
    4. Produktivita práce v chove dojníc
    5. Rentabilita chovu dojníc
    Výnosy a hospodársky výsledok v chove dojníc za vybraný súbor poľn. podnikov
    5. Realizácia a kvalita mlieka
    Výnosy a hospodársky výsledok v chove dojníc podľa výrobných oblastí na 100 KD v Sk v r. 2000
    6. Vplyv vybraných faktorov na výrobno - produkčné a ekonomické výsledky v chove dojníc
    7. Ekonomické nástroje štátu podporujúce výrobu a trh s mliekom
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko