Popis:
Obilniny tvoria hlavnú skupinu poľnohospodárskych plodín. Ich najväčší význam je vo výžive človeka, kde predstavujú cca 40 % jeho výživovej energetickej potreby. Veľká časť obilnín slúži ako krmivo pre hospodárske zvieratá a tak sa potravinou stáva sprostredkovane cez mäso, vajcia , mlieko a ďaľšie produkty .Využitie obilnín je mnohostranné. Okrem obilnín spotrebovaných vo forme múky, múčnych, cestovinárskych , pekárenských a cukrárenských výrobkov slúžia na výrobu ďaľších potravín ako sú olej, lieh, škrob, cukor, slad ako aj na výrobu nepotravinových výrobkov ,napr. lepidiel, plástov a sú aj významným zdrojom energie.
Kľúčové slová:
produkcia obilnín
intenzita
nákladovosť
speňažovanie
ekonomické nátroje
pestovanie obilnín
Obsah:
- 1. Výmera a produkcia obilnín na Slovensku
2. Intenzita a nákladovosť výroby obilnín
3. Rentabilita výroby obilnín
4. Faktory ovplyvňujúce ekonomiku výroby obilnín
5. Odbyt a speňažovanie obilnín
6. Ekonomické nástroje štátu ovplyvňujúce trh s obilninami
7. Perspektíva pestovania obilnín na Slovensku