Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 036   projektov
0 nových

Ekonomika výroby zemiakov

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
12 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
9516
Posledná úprava
09.08.2018
Zobrazené
822 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Zemiaky sú na Slovensku tradičnou potravinou a zároveň sú aj hodnotným krmivom pre hospodárske zvieratá, najmä ošípané a tiež dôležitou surovinou pre škrobárenský a liehovarnícky priemysel. Obsahujú 63 - 87 % vody, 0.6 - 4.6 % dusíkatých látok, 8 - 30% škrobu, 0,9 - 1,5 % minerálnych látok. Zemiaky obsahujú aj vitamín C a to 1-30 mg/100 g zemiakov.
Čo do produkcie sušiny a bielkovín z jednotky plochy, zaraďujú sa zemiaky k najintenzívnejším plodinám. V časovom horizonte zemiaky prešli zložitým vývojom. V minulosti rozhodujúca časť produkcie slúžila ako krmivo v chove ošípaných, v súčasnej dobe sú hlavne potravinou.
V svetovom meradle možno zistiť jednoznačný rast plôch zemiakov. Predpokladá sa, že svetová produkcia prekročí hranicu 300 mil. ton, pričom k najväčšiemu rozšíreniu pestovania dôjde v krajinách južnej Ázie, Ďalekom východe, a v Saudskej Arábii. Rozvojové krajiny sa budú na produkcii zemiakov podieľať cca 34 % a štruktúra spotreby zemiakov bude pravdepodobne nasledovná:
• 50-60% výživa ľudí,
• 25 % krmivo pre hospodárske zvieratá,
• 10 % sadba,
• zvyšok straty.
Na Slovensku je štruktúra spotreby nasledovná:
• 80-90 % výživa ľudí,
• 7 -11 % sadba,
• 1 -2 % krmivo a straty.
Z konzumných zemiakov cca l9 % tvoria zušľachtené výrobky.

Zemiaky z hľadiska použitia a času dodávky na trh rozdeľujeme na:
• zemiaky konzumné - skoré,
• - ostatné,
• zemiaky priemyselné,
• zemiaky- sadba.

Kľúčové slová:

zemiaky

rastlinná produkcia

poľnohospodárstvo

rentabilita

kvalita zemiakov

odbyt

ekonomické nástroje



Obsah:
  • 1.Výmera a produkcia zemiakov v SR
    2. Intenzita a nákladovosť výroby zemiakov
    3. Rentabilita výroby zemiakov
    4. Faktory ovplyvňujúce ekonomiku výroby zemiakov
    5. Odbyt a kvalita zemiakov
    6. Ekonomické nástroje štátu regulujúce výrobu a trh so zemiakmi
    7. Perspektíva výroby zemiakov na Slovensku
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko