Popis:
Vypracované štatnicové otázky z Hodnotenia poľnohospodárskych produktov - rastlinná časť
1. Vymenujte metódy hodnotenia akosti a kvality rastlinných surovín a potravín, vysvetlite pojmy kvalita a akosť, systémy kontroly kvality v SR.
Kvalita je celkový súhrn záväzne určených vlastností a znakov výrobku, ktoré mu dávajú schopnosť uspokojovať konkrétne potreby spotrebiteľa. Má skôr harakter štrukturálny – harmonický celok všetkých úžitkových vlastností.
Akosť odráža kritérium množstva zložky. Akosť konkrétneho tovaru sa meria porovnávaním so štandardom akosti. Štandartom akosti sú merateľné vlaastnosti definované v právnom predpise, v technickej norme: STN, ISO, Kódex potravín – ktoré postupne nahradí STN v plnom rozsahu.
Kvalitu surovín a potravín hodnotíme:
- senzoricky (subjektívne metódy),
- chemicky, fyzikálno – chemicky, mikrobiologicky (objektívne metódy).
Pre posúdenie kvality niekedy stačí len jeden z týchto spôsobov, inokedy kombinácia niektorých, prípadne aj všetkých...
2. Technologická akosť pšenice potravinárskej s dôrazom na hodnotenie podľa úžitkových smerov
Pre spracovanie obilnín, a to nielen chlebových je dôležitá ich technologická hodnota. Je to súhrn znakov a vlastností suroviny, ktoré umožňujú spracovateľovi maximálnu výťažnosť a požadovanú akosť finálneho výrobku. Prejavuje sa až v priebehu konkrétneho technologického spracovania. Hodnotenie je obtiažne, nakoľko každý výrobok si vyžaduje surovinu špecifických vlastností.
Spracovateľom často prichádza surovina s rôznymi mechanickými a technologickými vlastnosťami. Kolísavý obsah dôležitých zložiek, napr. popol, lepok, nezaručuje pri štandardnom spracovaní predpísanú kvalitatívnu a kvantitatívnu výťažnosť. Často sa musí spracovávať aj neštandardná surovina.
Spracovateľský priemysel preferuje hlavne technologickú hodnotu, t.j. hodnotí znaky a vlastnosti dôležité z hľadiska spracovania. Pri obilninách sa jedná o mlynársku akosť. Mlynárov zaujímajú hlavne mechanicko-štruktúrne vlastnosti zrna, tvrdosť, objemová hmotnosť, hmotnosť 1000 zŕn, jeho zloženie, obsah a rozloženie jednotlivých zložiek v zrne...
Kľúčové slová:
poľnohospodárstvo
produkty
suroviny
vajcia
med
mäso
Obsah:
- 1. Vymenujte metódy hodnotenia akosti a kvality rastlinných surovín a potravín, vysvetlite pojmy kvalita a akosť, systémy kontroly kvality v SR.
2. Technologická akosť pšenice potravinárskej s dôrazom na hodnotenie podľa úžitkových smerov
3. Technologická akosť pšenice cestovinárskej – kritéria, metódy hodnotenia
4. Technologiká akosť jačmeňa sladovníckeho aj potravinárskeho, - kritéria, metódy hodnotenia a požiadavky pri nákupe suroviny a jej spracovaní
5. Technologická akosť raže potravinárskej – požiadavky porovnajte so pšenicou
6. Charakterizujte akostné požiadavky na mlynské výrobky z pšenice a raže s dôrazom na rozdielnosti. Metódy hodnotenia najdôležitejších znakov.
7. Reologické vlastnosti cesta – spôsoby hodnotenia s dôrazom na súvislosti s praktickou pekárskou aplikáciou.
8. Vymenujte hlavné pekárske výrobky, uveďte, v čom spočíva ich hodnotenie a zdôraznite súvislosti s použitou surovinou
9. Charakterizujte tzv. maloobjemové obilniny ako potravinárske suroviny
10. Stručne charakterizujte suroviny pre škrobárne, škrob a výrobky z neho
11. Slad – základná pivovarnícka surovina – charakteristika havných typov, spôsoby, metódy a kritéria hodnotenia jeho akosti.
12. Homogenita a modifikácia sladu – vysvetliť a charakterizovať.
13. Hodnotenie chmeľu a chmeľových preparátov z technologického hľadiska.
14. Charakterizujte pivo – členenie a hodnotenie akosti
15. Stručne charakterizujte suroviny pre liehovary, lieh, liehoviny.
16. Požiadavky na naše jedlé strukoviny a potravinárske výrobky z nich, hodnotenie a stanovenie najdôležitejších znakov.
17. Stručne charakterizujte najdôležitejšie suroviny pre získavanie rastlinných olejov a tukov z celosvetového pohľadu a SR.
19. Charakterizujte úžitkovú hodnotu zemiakov – kritéria a metódy hodnotenia
20. Čo rozumiete pod pojmom upravované tuky – zhodnoťte z technologického aj výživového pohľadu
20. Charakterizujte varné typy zemiakov vymenujte všetky dôležité požiadavky na zemiaky pre potravinárske využitie.
21. Aké systémy hodnotenia technologickej akosti cukrovej repy pri nákupe a počas spracovania poznáte.
22. Charakterizujte necukry v cukrovej repe a ich vplyv na technológiu spracovania (výťažnosť cukru).
23. Sladidlá používané v potravinárstve – členenie v zmysle PK ZoP 152, vlastnosti, význam , hodnotenie.
24. Charakterizujte základné akostné požiadavky hodnotenia ovocia a zeleniny v čerstvom stave – trhové druhy, triedy akosti, výživová hodnota.
25. Charakterizujte technologickú hodnotu ovocia a zeleniny – znaky, významnosť (konzervárenské suroviny).
26. Členenie a kritéria hodnotenia výrobkov z ovocia a zeleniny.
27. Charakterizujte víno - členenie v súvislosti s akosťou suroviny, spôsoby hodnotenia
28. Charakterizujte pochutiny – členenie, význam, kritéria hodnotenia
29. Hodnotenie najvýznamnejších korenín v zmysle štandartov akosti.
30. Hodnotenie najvýznamnejších povzbudivých pochutín v čerstvom a spracovanom stave.