Ošetrovateľstvo – výživa. Charakteristika výživy a správneho stravovania. Posúdenie stavu a stravovacích návykov
Popis:
Rozličné smernice a návody, jako sa správne stravovať, majú pomáhať ľuďom při zabezpečovaní dennej dávky základných živín a uľahčovať im plánovanie príjmu potravy. V Amerike vytvorili programy: Hlavné zásady štyroch skupín potravín, Smernica Hassle – Free Guide lepšej výživy a Základné výživové smernice.
Hlavné zásady štyroch skupín potravín – rozoznáva štyri skupiny jedál:
1. mlieko a mliečné výrobky
2. mäso a mäsové výrobky
3. chlieb a obilniny
4. ovocie a zelenina.
Jedlá, ktoré sa pripravujú podľa tohoto plánu, obsahujú zvyčajne 4200 – 5900 kJ denne (1000 – 1400 kcal).
Nevýhody: neobsahuje pokyny týkajúce sa výberu menej výživných požívatín
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.