Popis:
OVOCINÁRSTVO
1. Rast a vývin ovocných rastlín
Ovocný strom, či ker vyrastený zo semena nie je schopný prinášať plody skôr, pokiaľ neprejde obdobím vývoja. Toto obdobie začína vyklíčením semena, pokračuje juvenilným štádiom, až vytvorením nového semena a končí uhynutím celého stromu.
Juvenilná (mladá) ovocná rastlina navytvára ihneď generatívane orgány. Toto štádium trvá rozdielne dlho (3 a viac rokov), náhle končí, menia sa morfologické znaky, anatomická stavba a fyzoilogické vlastnosti orgánov jeho nových prírastkov. Takto semenáč vstupuje do obdobia dospelosti a je schopný vytvárať - diferencovať generatívne orgány a prinášať plody.
Pod pojmom rast rozumieme zväčšovanie a narastanie fytomasy. Mladé rastliny na začiatku života rastú rýchlo, potom prichádza obdobie, kedy sa objem nadzemnej a podzemnej časti takmer nezväčšuje. Dochádza k odumieraniu častí koruny a vlky môžu zabezpečiť tvorbu novej koruny.
Zákony rastu a rodivosti:
Snahou pestovateľa je dosiahnutie pravidelnej rodivosti, bez jej periodicity. Pojem silný rast znamená, že jednoročné prírastky dosahujú dĺžku 25 – 35 cm,
...
2. Fenologické fázy ovocných drevín
V priebehu roka pozorujeme pri OD zmeny, ktoré sa každoročne opakujú a navzájom sa líšia. V našich klim. podmienkach pozorujeme v zime obdobie vegetačného pokoja a v teplejšom období obdobie vegetácie. Ročný cyklus rozdeľuje na fenofázy, ktoré chápeme ako obdobia so špecifickými biologickými aktivitami, ktoré prebiehajú každoročne a sú podmienené vnútornými faktormi a podmienkami prostredia.
V rámci fenofáz rozlišujeme kratšie obdobia fázy = sú javy, ktoré nastávajú pri jednotlivých častiach a bunkách rastlín. Napr. fenofáza vegetatívneho rastu sa skladá z fázy počiatočného rastu, silného rastu a ukončenia rastu.
Faktory ovplyvňujúce priebeh fenofáz:
druh
odroda – pri jadrovinách sú rozdiely v termíne dozrievania
podpník
MNOŽITEĽSKÉ TECHNOLÓGIE
1. Záhradnícke stavby určené na výrobu sadeníc zelenín a kvetín, základné predpoklady pre množenie v zakrytých priestoroch
Ako prvé sa začínajú dopestovávať priesady v pareniskách. Tie sa delia na Jednoduché (šírka 1,5 m, dĺžka 2,5 m), Sedlové (šírka 2,5 – 2,8m, dĺžka 15 – 20 m).
šírka skiel 1,5 x 1,2 m
teplo sa strašne kumulovalo a sklá sa museli odstraňovať, nadvihovať paličkami a pri vysokých teplotách sa sklá z pareniska odstraňovali
prvé pareniská boli drevené – výhody –ľahký materiál, práca bola rýchla, nevýhody – vysoká vlhkosť, drevá sa krútili, vysúšali, raz za 2-3 roky sa drevo muselo vymieňať
neskôr sa začali budovať pareniská podľa funkcie (betónové prefalbikáty v tvare L, tehly)
...
Kľúčové slová:
ovocinárstvo
množiteľské technológie
zeleninárstvo
technológie ovocinárskeho škôlkárstva
kvetinárstvo
vinohradníctvo
produkcia trvaliek a cibuľovín
interiérové kvetinárstvo
Obsah:
- OVOCINÁRSTVO
1. Rast a vývin ovocných rastlín
2. Fenologické fázy ovocných drevín
3. Faktory prostredia a ich vplyv na ovocné rastliny
4. Opeľovacie a oplodňovacie pomery OD
5. Agrotechnické systémy používané v ovocinárstve
6. Úprava prostredia a zlepšovanie podmienok prostredia pre ovocné rastliny
7. Plodnosť OD a manipulácia s úrodou
MNOŽITEĽSKÉ TECHNOLÓGIE
1. Záhradnícke stavby určené na výrobu sadeníc zelenín a kvetín, základné predpoklady pre množenie v zakrytých priestoroch
2. Systém dopestovávania priesad
3. Organizácia semenárstva v SR a legislatívno-právne úpravy v tejto oblasti
4. Šľachtenie a semenárstvo plodovej zeleniny z čeľade Solanaceae (smery šľachtenia, biológia kvitnutia a oplodnenia, východzí šľachtiteľský materiál, výroba osiva, dopestovávanie rastlín, agrotechnika, uznávacie pokračovanie, vlastná výroba osiva)
5. Šľachtenie a semenárstvo listovej zeleniny (smery šľachtenia, biológia kvitnutia a oplodnenia, východzí šľachtiteľský materiál, metódy šľachtenia, výroba osiva, dopestovávanie rastlín, agrotechnika, uznávacie pokračovanie, vlastná výroba osiva)
ZELENINÁRSTVO
1. Význam zeleniny vo výžive a jej potreba pre zdravie človeka
2. Základy pestovania plodových zelenín – čeľaď Solanaceae
3. Základy pestovania a agrotechnika kapustovitých dvojročných zelenín
4. Základy pestovania koreňových zelenín z priamej sejby
5. Základy pestovania cibuľových zelenín
6. Pestovanie rôznych druhov šalátových zelenín
TECHNOLÓGIE OVOCINÁRSKEHO ŠKÔLKÁRSTVA
1. Generatívne rozmnožovanie a metódy priameho vegetatívneho rozmnožovania
2. Metódy nepriameho vegetatívneho rozmnožovania (preštepovanie a medzištepenie)
3. Produkčné škôlkarstvo
4. Netradičné metódy rozmnožovania
5. Výroba ovocných výpestkov v systéme ovocinárskej výroby a aktuálne predpisy
KVETINÁRSTVO
1. Prírodné podmienky vhodné na produkciu kvetín
2. Rozdelenie kvetinárstva
3. Jednoročné kvetiny – letničky
4. Dvojročné kvetiny
5. Cibuľové kvetiny
6. Hľuznaté kvetiny
7. Trvalky
VINOHRADNÍCTVO (nevypracované - iba zoznam otázok)
1. Rajonizácia vinohradníckej výroby
2. Biológia viniča
3. Ekológia pestovania viniča
4. Rozmnožovanie viniča
5. Rez viniča
6. Vedenie viniča
7. Výživa a hnojenie viniča
8. Zavlažovanie vinohradov
9. Ochrana viniča
10. Zber hrozna
PRODUKCIA TRVALIEK A CIBUĽOVÍN
1. História vývoja kvetinárskeho škôlkarstva
2. Výber množiteľských technológií u špecifických skupín trvaliek (trávy) na základe špecifických ekologicko-pestovateľských vlastností
3. Výber množiteľských technológií u špecifických skupín vytrvalých cibuľových a hľuznatých rastlín na základe špecifických ekologicko-pestovateľských vlastností
4. Generatívne rozmnožovanie trvaliek
5. Spôsoby generatívneho množenia trvaliek
6. Vegetatívne rozmnožovanie trvaliek
7. Výsadba a ošetrovanie rastlín v škôlke
INTERIÉROVÉ KVETINÁRSTVO
1. Bioklimatické faktory pre interiérové kvetiny
2. Rozmnožovanie interiérových kvetín
3. Zeminy a substráty pre interiérové kvetiny
4. Interiérové kvetiny okrasné kvetom
5. Pestovanie termínovaných kvitnúcich rastlín
6. Biomorforegulátory v kvetinárstve
7. Interiérové kvetiny okrasné listom
8. Kvetiny pre zimné záhrady
9. Kvetiny moderných interiérov
10. Pestovanie rezaných kvetín
VIAZAČSTVO A ARANŽOVANIE KVETÍN
1. Základné estetické princípy
2. Aranžovanie interiérov
3. Princípy viazania a aranžovania