Popis:
Manažment - subjektívna, cieľavedomá a uvedomelá ľudská činnosť, ktorá vyplýva zo spoločenskej podstaty ekonomických procesov a spoločenskej deľby práce, ktorá smeruje k stanoveniu správnych cieľov, najvhodnejších ciest a prostriedkov pre ich dosiahnutie a ktorá zabezpečuje priebeh a realizáciu takto stanovenej činnosti.
Predmet - manažment zhromažďuje, analýzu, triedi a syntetizuje výsledky výskumov, zovšeobecňuje skúsenosti s riadiacej činnosti a hľadá odpovede na svoje problémy. Predmet manažmentu zahŕňa tieto otázky a problémy:
a) zákonitosti procesu manažmentu - vzťah medzi subjektami a objektmi
b) vplyv vonkajších podmienok - vzťahy medzi systémom a prírodným, spoločenským prostredím pôsobiacim na činnosť a vývoj tohto systému. Prírodné a spoločenské prostredie = faktory manažmentu (objektívne, subjektívne).
c) subjekt - všeobecné požiadavky
d) objekt - vyvolávateľ príkazov
e) organizačný systém - prostredie-
f) vzťahy medzi organizačnými systémami
Metódy manažmentu:
a) prevzaté z filozofie - zákonitosti prebiehajúce v prírode
b) metódy experimentu - východzie podmienky
c) m. prieskumné - opak experimentu, hľadanie faktorov vyvolávajúci realitu, (riadený rozhovor - vopred pripravené otázky, dotazník - odpovede od respondentov)
d) m. abstrakcie - zovšeobecňujú poznatky, vytvárajú všeobecne platné zásady
e) m. prevzaté z kybernetiky - umožňujú pochopiť podstatu mechanizmu manažmentu a tak prejsť k vedeckým prístupom.
Kľúčové slová:
metódy manažmentu
podmienky rozhodovania
organizačné zmeny
výrobná základňa
odvetvia
úspešnosť podniku
podnikové základne
Obsah:
- 1. Vývoj, predmet a metódy manažmentu. Kybernetické poňatie riadenia, regulácie a transformácie systémov
2. Organizačný systém, jeho funkcie a vlastnosti, charakteristika, znaky a funkcie podniku, všeobecné a parciálne ciele podniku
3. Typy a organizačno-právne formy podnikov. Združovanie podnikov.
4. Podnik vo vonkajšom prostredí, štruktúra vonkajšieho prostredia, vnútropodnikové faktory podnikateľskej činnosti.
5. Charakteristika, predmet a funkcie podnikového manažmentu, stupne a zručnosti podnikového manažmentu, horizontálne členenie podnikového manažmentu
6. Plánovacia funkcia podnikového manažmentu, strategické a taktické plánovanie, rozhodovanie a štruktúra rozhodovacieho procesu
7. Podmienky rozhodovania a rozhodovacie metódy, riziká pri rozhodovaní a paralýza rizika
8. Podnikové krízy, ich príčiny, fázy a dôsledky, krízové stratégie
9. Štruktúrne organizovanie podniku. Podnikové štruktúry, typy organizačných štruktúr. Vzťahy a väzby medzi vnútropodnikovými organizačnými jednotkami
10. Zodpovednosť, autorita a delegovanie, centralizovaná a denentralizovaná organizácia.
11. Manažment ľudských zdrojov, ľudský potenciál, získavanie ľudských zdrojov, chyby pri získavaní pracovníkov
12. Organizačné zmeny a stres, činitele uplatňovania organizačných zmien
13. Ovplyvňovacia funkcia manažmentu, vedenie a motivovanie pracovníkov. Osobnosť manžéra.
14. Tvorba a riadenie pracovných skupín, získavanie, výber, rozmiestňovanie, výchova a hodnotenie pracovníkov, personálna politika a personálna práca, spoločenská kultúra.
15. Medziosobnostná komunikácia, komunikačné prostriedky, zložky bariéry a smery sociálnej komunikácie.
16. Kontrolná funkcia manažmentu, štruktúra kontrolného procesu, druhy kontrol, štandardy a informačný systém manažmentu.
17. Predmet a funkcie výrobného manažmentu, využitie operatívneho manažmentu v podnikateľskom riadení a manažment kvality. Podstata a funkcia poľnohospodárskej výroby a ostatných výrob v podniku.
18. Manažment pôdneho fondu, pozemkové úpravy.
19. Výrobná základňa v poľnohospodárstve, výrobné odvetvia a ich členenie, vzťahy medzi výrobnými a servisnými odvetviami. Metódy stanovenia potreby pracovníkov a mechanizačných prostriedkov.
20. Výrobné procesy v poľnohospodárstve. Formy usporiadania výrobných procesov v poľnohospodárskych podnikoch.
21. Manažment hlavných odvetví RV.
22. Manažment hlavných odvetví živočíšnej výroby
23. Manažment ekologického poľnohospodárstva, metódy uplatňovania ekologického systému hospodárenia
24. Hodnotenie úspešnosti podnikov, ukazovatele a štandardy podnikateľskej úspešnosti, likvidácia a majetkové vysporiadanie podnikov.
25. Sektory a odvetvia poľnohospodárstva, výkonnosť podnikovej základne a podiel agropodnikateľských subjektov na trhu potravín. Rozvoj malého a stredného podnikania v PpoK.