Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Základy udžatelného poľnohospodárstva

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
13 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
30530
Posledná úprava
22.01.2012
Zobrazené
1 577 x
Autor:
zakino
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Dimenzie TUR
• Environmentálna dimenzia – sa sústreďuje na zachovanie rôznorodosti podmienok a foriem života na Zemi. Jej základom je usmernenie ľudských aktivít v krajine v súlade s potrebou rešpektovania limitov únosnosti ekosystémov.
• Sociálna dimenzia – má zabezpečiť dôstojnú kvalitu života pre každého človeka. Rozvoj nemá viesť k psychickému a sociálnemu stresu populácie a narúšať vzťahy v spoločnosti. Úžitok z využívania zdrojov musí byť rozdelený rovnomerne medzi všetky spoločenstvá, aj medzi ľudí súčasných a budúcich generácii.
• Ekonomická dimenzia – zisky aj náklady musia zohľadňovať aj enviromentálne ukazovatele napr.: kvantifikácia nákladov spojených s využívaním prírodných zdrojov.
• Kultúrna dimenzia – je nutným dôsledkom koncepcie TUR ako procesu, ktorého súčasťou je dôraz na kvalitatívny rozvoj a na duchovné obohatenie človeka. Jej cieľom je ochrana a kultivácia hodnôt, zachovanie kultúrnych osobitostí tradičných kultúr.

Kľúčové slová:

udržateľný rozvoj



Obsah:
  • 1. Charakterizujte základné dimenzie trvalo udržateľného rozvoja a trvalo udržateľných poľnohospodárskych systémov
    2. Kľúčové dokumenty prijaté na svetových summitoch OSN o životnom prostredí a o trvalo udržateľnom rozvoji (Rio de Janeiro – 1992, Johannesburg – 2002). 6. Enviromentálny akčný program EÚ pre životné prostredie.
    3. Vznik, základné typy a prvky poľnohospodárskej krajiny (PK). Typy PK z hľadiska jej narušenia, význam NDV, lúk a mokradí v PK. Ekologická stabilita PK (rezistencia, resiliencia).
    4. Vplyv poľnohospodárstva na zložky životného prostredia (pôda, voda, biodiverzita)
    5. Princípy integrovaného manažmentu pôdy, vody a ovzdušia
    6. Charakteristika, význam a využívanie agrobiodiverzity v poľnohospodárskej krajine.
    7. Determinanty agrobiodiverzity v poľnohospodárskej krajine, podstata a úloha biodiverzity plodín v agroekosystémoch.
    8. Charakterizujte sústavu Natura 2000 (vtáčie územia, územia európskeho významu).
    9. Ekologické základy udržateľného poľnohospodárstva, charakteristika trvalo udržateľného agroekosystému.
    10. Klasifikácia a charakteristika základných ekosystémov. Prírodné a tradičné ekosystémy – zdroj informácií pre projektovanie udržateľných agroekosystémov.
    11. Konverzia poľného ekosystému na udržateľný agroekosystém.
    12. Trvalo udržateľné poľnohospodárstvo (TUP), základné hľadiská prechodu na TUP, princípy udržateľnosti poľnohospodárskych systémov.
    13. Klasifikácia poľnohospodárskych systémov - hľadiská udržateľnosti, intenzívne konvenčné systémy, alternatívne systémy, rozdiely medzi konvenčným a alternatívnym hospodárením.
    14. Integrovaná produkcia, ciele, smerovanie a princípy integrovanej produkcie.
    15. Úlohy modelu multifunkčného poľnohospodárstva - Európsky model multifunkčného poľnohospodárstva.
    16. Ciele obrábania pôdy v trvalo udržateľných systémoch. Minimalizácia obrábania pôdy.
    17. Systémy s nízkymi vstupmi (Low-input systémy), systém presného poľnohospodárstva, ciele, stratégia, príklady praktického použitia.
    18. Charakterizujte polyfunkčný osevný postup, pestovanie medziplodín a nastielanie pôdy.
    19. Manažment ekologickej infraštruktúry, úlohy a požiadavky na okrajové plochy susediace s poľnohospodárskou pôdou.
    20. Klasifikácia agroenvironmentálnych indikátorov hodnotenia udržateľnosti v poľnohospodárstve
    21. Poľnohospodárske hybné sily - živiny, pesticídy.
    29. Spoločná poľnohospodárska politika EÚ, AGENDA 2000 – ciele a postupy novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky.
    30. Problémy moderného poľnohospodárstva – východiská k udržateľnosti, ciele a požiadavky
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko