GMO - Genetocky modifikované potraviny
Popis:
Génové inžinierstvo. Technológie rekombinantných DNA. Molekulové klonovanie.
- umožňujú kombinovať úseky DNA bez ohľadu na ich pôvod a takto spojené molekuly začleňovať do ľubovoľných organizmov
- umožňujú vytvárať organizmy s cudzorodými génmi s cielenými novými vlastnosťami
- umožňujú cielene vyradiť gény z funkcie -tzv. ,,knock out´´ = GMO
Geneticky modifikovaný organizmus (GMO)
- je organizmus, ktorého genetický materiál (DNA) bol zmenený spôsobom, ktorý sa prirodzene pri pohlavnom rozmnožovaní a prirodzenej rekombinácii nevyskytuje
Rekombinácia DNA
- DNA, ktorej sekvencia nukleotidov je zmenená začlenením inej DNA
Klon
- kolekcia geneticky identických jedincov, ktorá je odvodená od jedného rodiča
História výskumu nukleových kyselín (NK)
1868 -MIESCHER -objav NK
1889 -ALTMAN -názov ,,kyselina nukleová´´
1943 - 1957 -bol dokázaný vzťah DNA ku genetickej kontinuite organizmov
...
Kľúčové slová:
GMO
prednášky
genetika
modifikácia
genetická modifikácia
molekula
klonovanie
molekulové klonovanie
DNA
RNA
genetický kód
modifikované rastliny
Obsah:
- Génové inžinierstvo. Technológie rekombinantných DNA. Molekulové klonovanie.
Základná dogma molekulárnej biológie
Genetický kód a jeho základné vlastnosti
Prehľad degenerovaných kodónov
Met - tRNA
Proteosyntéza
Iniciácia translácie
Elongácia translácie
Syntéza bielkovín
Metódy tvorby rDNA a ich prenos do E. coli
Biolistická transformácia (bombardovanie)
Sekvenovanie DNA
Príprava transgénnych rastlín
Geneticky modifikované rastliny
Príprava transgénnych rastlín
II. Generácia rastlín
Zdroje:
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.