Hodnotenie poľnohospodárskych produktov
«»
Popis:
Ťahák na 1.čiastkový test z predmetu HPP. Úspešnosť je minimálne 14/20 získaných bodov na teste.
1.) LEPOK
- najvýznamnejšou vlastnosťou pšeničných bielkovín je tvorba lepku
- množstvo a vlastnosti patria medzi základné ukazovatele pekárenskej akosti pšenice
- stanovenie „mokrého lepku“ sa robí ručne vypieraním cesta pod vodou alebo dnes aj samočistiacimi prístrojmi
- stav bielkovín v ňom určuje jeho fyz. vlastnosti predovšetkým tuhosť, pružnosť, ťažnosť a plastičnosť, kt. sú prejavom hydratácie a dispergovateľnosti.
Denaturácia - zásadná premena bielkovín, kedy globulárna štruktúra sa mení na fibrilárnu a s tým je spojená strata rozpustnosti.
Denaturácia termická - jej rozsah sa posudzuje podľa rozpustnosti lepku v 70% etanole.
Čiastočná denaturácia - zvýšenie pružnosti, zníženie ťažnosti
Konštitúcia lepku - tvorený 3D sieť peptidických reťazcov, rôznym spôsobom zvrásnených a prepojených navzájom rôznymi mostíkmi a väzbami, kde určitý význam má aj vrstvička lipidov.
Zásaboné bielkoviny - glutelíny a prolamíny NEROZPUSTNE VO VODE
-schopnosť napučiavania
Biologická hodnota - limitujúce AMK lyzín, treonín, tryptofan
Kľúčové slová:
HPP
SPU
ťahák
hodonotenie poľnohospodárskych produktov
tovaroznalectvo
Obsah:
- 1.) LEPOK
2.) Sedimentačný index (Zelenyho index)
3.) Číslo poklesu
4.) Vlastnosti sacharózy
5.) Stanovenie cukornatosti polarimetricky
6.) Stanovenie rozpustnosti popolovín (Pp) konduktometricky:
7.) Rdt faktor (Rendement)
8.) Hodnotenie kvality melasy:
9.) Jačmeň sladovnícky
10.) Technologická hodnota pšenice a raže:
Zdroje:
- Skriptá
- Poznámky
- Cvičenia
- Prednášky
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.