Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 057   projektov
0 nových

Náuka o potravinách

«»
Prípona
.zip
Typ
študijný materiál
Stiahnuté
26 x
Veľkosť
7,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
43188
Posledná úprava
04.02.2014
Zobrazené
1 554 x
Autor:
majka.kmetova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Všetko ku skúške na predmet náuka o potravinách sú tam testy na skúšku aj čiastkovú písomku a všetky potrebné materiály

Kľúčové slová:

náuka o potravinách

nutričný protokol

obilniny

mliečne výrobky

ťaháky

testy

koreniny

mäso



Obsah:
  • Rozdelenie mäsa
     červené: hovädzie, bravčové, ovčie, konské, zverina
     biele: kuracie, slepačie, morčacie, rybie

    - rozdelenie mäsa na červené a biele nie je objektívne je skôr symbolické, farba mäsa (svetlosť, intenzita farby, odtieň, tón) je vlastnosť veľmi premenlivá

     hlavnou príčinou farebného prejavu mäsa je jeho obsah prirodzených farbív myoglobínu (asi 90 %), hemoglobínu (asi 10 %) a oxidoredukčných enzýmov cytochrómov (nepatrné množstvo)

     myoglobín a hemoglobín sú farebné bielkoviny (chromoproteíny, hémové pigmenty), ich farbotvornou zložkou je hem, obsahujúci atóm Fe v redukovanom stave (Fe2+)
     svalové vlákna rozdeľujeme podľa obsahu myoglobínu na:

    - červené (typ I) (sú tenšie, majú málo myofibríl, viac sarkoplazmy a myoglobínu; obsahujú aj veľa mitochondrií, ktoré úmožňujú výrazné oxidačné pochody)
    - svetlé (typ II) (hrubšie, menej myoglobínu a mitochondrií)
    - prechodné

    napr. voľne žijúca zver má následkom neustáleho pohybu vysoký podiel červených vlákien (tmavočervené)
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko