Náuka o potravinách
Popis:
Všetko ku skúške na predmet náuka o potravinách sú tam testy na skúšku aj čiastkovú písomku a všetky potrebné materiály
Kľúčové slová:
náuka o potravinách
nutričný protokol
obilniny
mliečne výrobky
ťaháky
testy
koreniny
mäso
Obsah:
- Rozdelenie mäsa
červené: hovädzie, bravčové, ovčie, konské, zverina
biele: kuracie, slepačie, morčacie, rybie
- rozdelenie mäsa na červené a biele nie je objektívne je skôr symbolické, farba mäsa (svetlosť, intenzita farby, odtieň, tón) je vlastnosť veľmi premenlivá
hlavnou príčinou farebného prejavu mäsa je jeho obsah prirodzených farbív myoglobínu (asi 90 %), hemoglobínu (asi 10 %) a oxidoredukčných enzýmov cytochrómov (nepatrné množstvo)
myoglobín a hemoglobín sú farebné bielkoviny (chromoproteíny, hémové pigmenty), ich farbotvornou zložkou je hem, obsahujúci atóm Fe v redukovanom stave (Fe2+)
svalové vlákna rozdeľujeme podľa obsahu myoglobínu na:
- červené (typ I) (sú tenšie, majú málo myofibríl, viac sarkoplazmy a myoglobínu; obsahujú aj veľa mitochondrií, ktoré úmožňujú výrazné oxidačné pochody)
- svetlé (typ II) (hrubšie, menej myoglobínu a mitochondrií)
- prechodné
napr. voľne žijúca zver má následkom neustáleho pohybu vysoký podiel červených vlákien (tmavočervené)
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.