Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 057   projektov
0 nových

Rastlinná výroba 2. Vypracované otázky

«»
Prípona
.zip
Typ
študijný materiál
Stiahnuté
40 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45142
Posledná úprava
26.05.2014
Zobrazené
1 063 x
Autor:
veronika.sebova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1.CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM RV II.
RV je základné odvetvie poľnohospod., ktoré sa zaoberá pestovaním kultúrnych r., s cieľom dosiahnuť ekonomicky výhodné, stále a primerané úrody v požadovanej kvalite.
Predmet RV sa zaoberá kultúr. r. a ich pestovaní, s cieľom dosiahnuť ekonom. efektívne a kvalitné hospod. úrody.
RV zabezpečuje produkty pre potraviny a krmoviny, suroviny pre potrav., farmac., škrob., lieh., text. priemysel a iné.
Zabezpečuje produkciu osív a sadív ako reprodukčného materiálu pre systematickú obnovu RV.
Produkuje zdroj org. hmoty využiteľný ako organické hnojivá, ale aj na energetické a technické využitie.
Porasty poľných plodín umožňujú podporiť, udržiavať a obnovovať ekologickú rovnováhu v prírode.
V RV sa pestovanie r. zaraďuje na:
- ornej pôde;
- lúkach, pasienkoch a krmovín na ornej pôde;
- záhradných plodín (zeleninárstvo, ovocinárstvo, vinohradníctvo, okrasné záhradníctvo).
Význam RV:
a) ekologický: - porasty kultúrnych r. pomáhajú obnovovať v prírode ekolog. rovnováhu, v týchto smeroch:
- autotrofný metabolizmus zelených r. vytvára biomasu - základná potrava pre všetky heterotrofné organizmy, vytvorí sa optimálna rovnováha medzi živou a neživou časťou prírody.
- Fotosyntézou sa zabezpečí rovnováha medzi O2 a CO2 v ovzduší.
- Transpiráciou sa zabezpečí rovnováha medzi výparom a vodnými zrážkami.
- zelené hnojenie+ pozber. organické zvyšky, dopĺňajú pôdny humus, ktorý je nevyhnutný pre pôdnu úrodnosť.
- Zelené porasty + rôznofarebné súkvetia sú významným krajinotvorným prvkom - skrášľujú ŽP.

Kľúčové slová:

RV2

rastlinná výroba

vypracované otázky

poľnohospodárstvo

poľné plodiny



Obsah:
  • 1.Charakteristika a význam rv ii.
    2.Základy tvorby úrody poľných plodín
    3.Faktory ovplyvňujúce tvorbu úrody
    4.Klasifikácia poľnohospodársko-výrobných oblastí na slovensku, pásma vhodnosti pestovania poľných plodín.
    5.Význam, postavenie a perspektívy pestovania priadnych r.
    ...
    ...
    ...
    95.Charakteristika drogy a účinných látok
    96.Všeobecné zásady pestovania a pozberová úprava lr
    97.Význam a postavenie energetických plodín
    98.Rozdelenie energetických rastlín
    99.Jednoročné energetické rastliny
    100.Viacročné a trváce energetické rastliny
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko