Technológia mlieka I. - učebné texty
Popis:
Surové kravské mlieko z hľadiska tovaroznaleckého je kvapalina vylučovaná mliečnou žľazou, ktorá sa získava úplným vydojením jednej alebo niekoľkých zdravých dojníc v období od 6 dňa po pôrode až do začiatku zasúšania, z prirodzených zložiek ktorej sa nič neubralo, ktorá sa nijako neupravovala, ale ktorá musí mať požadované % tuku, bielkovín alebo beztukovej sušiny a musí spĺňať ďalšie požiadavky na akostné znaky.
Mlieko všeobecne je biologická kvapalina obsahujúca všetky známe živiny v určitých charakteristických množstvách pre daný druh cicavcov a stav intravitálnych a vonkajších podmienok. Predstavuje zložitý komplex vzájomne usporiadaný do rovnovážneho stavu, ktorý organizmus zabezpečuje svojimi regulačnými schopnosťami.
Mlieko nemá rovnaké zloženie. Toto je rozdiel u mlieka nielen medzi jednotlivými druhmi cicavcov alebo hospodárskych zvierat, ale i v rámci toho istého druhu. Pritom platí, že laktajúci organizmus usiluje o tvorbu relatívne rovnakého mlieka a keď nemá dostatok prekurzorov na syntézu jednotlivých zložiek, klesá viacej množstvo mlieka ako obsah jeho zložiek.
Kľúčové slová:
technológia
mlieko
chémia
Obsah:
- Prednáška: Význam mlieka vo výžive obyvateľstva.
Cvičenie: Bezpečnosť práce v mliekarenskom laboratóriu Sušina mlieka - charakteristika - klasické metódystanovenia sušiny mlieka a mliečnych výrobkov
Prednáška: Mliečny tuk ako jedna z hlavných zložiek mlieka.
Cvičenie: Prístrojové metódy stanovenia sušiny bts mlieka - charakteristika, ovplyvňujúce faktory mliečny tuk - metódy stanovenia
Prednáška: Mastitídy - vplyv na kvalitu a kvantitu mlieka.
Cvičenie: Dusíkaté látky v mlieku - rozdelenie na bielkovinové a nebielkovinové NL - metódy stanovenia celkového dusíka a bielkovín
Prednáška: Ako vyrobiť kvalitné mlieko.
Cvičenie: Bielkoviny mlieka - vlastnosti bielkovinových frakcií - metódy stanovenia frakcií mliečnych bielkovín - faktory ovplyvňujúce NL - nebielkovinové NL
Prednáška: Mikrobiológia mlieka
Cvičenie: Laktóza - formy, vlastnosti - stanovenie popola a jednotlivých prvkov Popoloviny mlieka - formy, význam - stanovenie laktózy
Prednáška: Výskyt cudzorodých látok v mlieku.
Cvičenie: Kyslosť mlieka - druhy, faktory ovplyvňujúce kyslosť - metódy stanovenia kyslosti Fyzikálne vlastnosti mlieka - stanovenie el. vodivosti, teploty tuhnutia, termostability
Prednáška: Podstata sanitácie v mliekarenskom priemysle a prvovýrobe mlieka.
Cvičenie: Porušenie mlieka pridaním vody a odobratím tuku
Cvičenie: Porušenie mlieka - spôsoby porušenia mlieka cudzími a cudzorodými látkami Zápal vemena - dôkazové skúšky
Cvičenie: Čistenie pri výrobe mlieka - zásady čistenia - druhy čistiacich prostriedkov, - príprava a kontrola účinnosti ČP
Cvičenie: Dezinfekcie pri výrobe mlieka - zásady dezinfekcie - druhy DP - príprava a kontrola DP
Cvičenie: Mikrobiologická kontrola mlieka - stanovenie vybraných skupín MO klasickými metódami
Cvičenie: Mikrobiologická kontrola mlieka - stanovenie vybraných skupín MO klasickými metódami
Cvičenie: Moderné metódy stanovenia MO v mlieku
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.