Popis:
1.1 DEFINUJTE A ZNÁZORNITE MV AKO PROCES
Základnou náplňou manažmentu výroby je vypracovať a potom zrealizovať taký výrobný program, ktorý bude pre podnikateľský subjekt ekonomicky výnosný a pre trh zaujímavý. Žiada sa schopnosť predvídať potreby zákazníkov, sledovať konkurenčnú situáciu na trhu, analyzovať trendy vedecko-technického rozvoja a jeho výsledky sústavne premietať do zvyšovania kvality produkcie.
Obsah manažmentu výroby: príprava výrobnej stratégie, tvorba diverzifikovaného výrobného programu, príprava nových a pre trh žiadaných výrobkov, rozvoj kvality, manažment hlavnej výroby a obslužných činností, priestorová a časová organizácia výrobných procesov, logistika materiálových tokov a povýrobné servisné služby zákazníkom.
Manažment výroby má interdisciplinárny charakter, pretože využíva poznatky z ekonomiky, psychológie, sociológie, personalistiky, informatiky, výpočtovej techniky, heuristiky, marketingových a finančných analýz a ďalších disciplín a poznatkov. Na manažment má silný vplyv aj prax.
Pojem manažment má rozličné významy, najčastejšie sa používajú:
• manažment ako praktická činnosť
• manažment ako teória či vedná disciplína
• manažment ako osobitná skupina ľudí
Kľúčové slová:
MV
Paška
Otázky
Manažment výroby
procesy
výroba
Obsah:
- 1.1 Definujte a znázornite mv ako proces
1.2 Opíšte obsahovú a funkčnú náplň manažmentu
1.3. Popíšte funkcie mv
1.4 Typy výrob
1.5 Výrobné procesy
1.6 Typy výrobných procesov
1.7 Členenie výrobných odvetví
1.8 Stanovenie rozsahu výrobných odvetní rv a žv
1.9 Popíšte a znázornite výrobnú štruktúru agropodnikateľského subjektu
1.10 Výrobná základňa
2.11 Popíšte, znázornite a definujte kooperáciu a jej členenie
2.12 Lízing - podstata, členenie, ciele
2.14 Ekologická výroba - rozdiely medzi konvenčným a ekologickým poľnohospodárskym systémom
2.15 Metódy a výsledky ekologickej poľnohospodárskej výroby
2.16 Dôvody rozvoja agroturizmu
2.17 Kritériá udeľovania znakov kvality pre zariadenia vidieckeho turizmu a agroturizmu
3.18 Manažment pôdneho fondu - členenie, hodnotenie, cena, pozemkové úrady
3.19 Znaky výrobných procesov rv
3.20 Výrobno-organizačná charakteristika procesov výroby obilnín
3.21 Komerčné a ekonomické aspekty výroby obilnín
3.22 Manažment krmovej základne
3.23 Členenie, výrobné procesy, bilancia krmív
3.24 Hodnotenie efektívnosti krmovej základne
4.25 Črty, zvláštnosti výrobných procesov žv
4.26 Základné pojmy mv v odvetviach chovu hd
4.27 Manažment výroby mlieka
4.28 Mv hovädzieho mäsa
4.29 Mv bravčového mäsa vo výkrme
4.30 Mv v chove prasníc
5.31 Manažment rozvoja kvality
5.32 Odmeňovanie pracovníkov v poľnohospodárstve