Hodnotenie mäsa sladkovodných rýb
Seminárna práca10 s. / 3. roč. / doc
Produkty rybolovu a vodného hospodárstva, uznávané ako zdravé potraviny bohaté na bielkoviny, zohrávajú v európskom a svetovom stravovaní významnú úlohu. Spotreba týchto produktov na svetovej úrovni sa rovná 16,1 kg na osobu za rok, čo zodpovedá 15,5 % spotreby živočíšnych bielkovín. Pre porovnanie spotreba rybieho mäsa na Slovenskom spotrebiteľskom trhu činí 5,00 kg rybieho mäsa na osobu a rok. Zvýšenou konzumáciou rýb by malo v konečnom dôsledku za následok zlepšenie celkového zdravotného stav...
|
|
0,1 |
5x |
|
GMO - Genetocky modifikované potraviny
Študijný materiál62 s. / 5. roč. / docx
Génové inžinierstvo. Technológie rekombinantných DNA. Molekulové klonovanie.- umožňujú kombinovať úseky DNA bez ohľadu na ich pôvod a takto spojené molekuly začleňovať do ľubovoľných organizmov- umožňujú vytvárať organizmy s cudzorodými génmi s cielenými novými vlastnosťami- umožňujú cielene vyradiť gény z funkcie -tzv. ,,knock out´´ = GMO Geneticky modifikovaný organizmus (GMO)- je organizmus, ktorého genetický materiál (DNA) bol zmenený spôsobom, ktorý sa prirodzene pri pohlavnom rozmnožovaní ...
|
|
7,8 |
0x |
|
Elektródy - Seminárna práca z Analytickej Chémie
Semestrálna práca7 s. / 2. roč. / docx
Definícia elektródyPodľa Faradaya: Elektróda je vodič prvej triedy, ktorým je do vodiča druhej triedy privádzaný alebo z vodiča 2. triedy odvádzaný elektrický náboj. Presnejšia definícia: Elektróda je elektrochemický systém skladajúci sa aspoň z dvoch fáz, z ktorých jednu tvorí vodič 1. triedy a druhú vodič 2. triedy, v ktorom môže prebiehať elektródový dej.Elektródy sa tiež niekedy nazývajú poločlánky.Elektródový dej je reakcia medzi zložkami fáz, ktorej výsledkom je prechod elektrického náboja...
|
|
0,1 |
3x |
|
Resveratrol a jeho analýza v potravinách
Bakalárska práca26 s. / 3. roč. / doc
Záujem o sledovanie výskytu resveratrolu bol podmienený existenciou tzv. ´´Francúzskeho paradoxu´´ (Soleas et al.,1997). Bolo zistené a štatisticky dokázané, že v určitých častiach Francúzska bola nižšia úmrtnosť na ochorenia koronárnych tepien (infarktu myokardu), a to napriek tomu, že spotreba tukov bola vysoká. Konzumácia vína bola jedným z faktorov, ktorým bolo možné vysvetliť nízku úmrtnosť na ochorenia vencovitých tepien. Táto skutočnosť viedla ku mienke, že užívanie vína môže pôsobiť pr...
|
|
0,2 |
1x |
|
Hodnotenie kvality vajec
Seminárna práca7 s. / 3. roč. / docx
Úvod
Medzi základné a biologicky najcennejšie potraviny patria vajcia. Plnia úlohu sýtiacej, živiacej a aj ochrannej potraviny, pretože obsahujú plnohodnotné bielkoviny, nerastné látky (vápnik, fosfor, železo a horčík) a vitamíny – popri vitamínoch skupiny B najmä vitamín A v žĺtku, menšie množstvo vitamínu D a lecitín. Odborníci tvrdia, že práve vajcia obsahujú dokonca viac lecitínu ako kaviár, maslo alebo mlieko.
K dobrým vlastnostiam patrí predovšetkým biologická hodnota bielkovín vo vajc...
|
|
0,2 |
12x |
|
Anorganická chémia - vypracovaný test - A skupina
Testy3 s. / 1. roč. / docx
1. Vplyv katalyzátora na reakčnú rýchlosť . Homogénna a heterogénna katalýzy. Uveďte príklady chemických rovnícKatalyzátory sú chemické látky, kt. výrazne zvyšujú rýchlosť chemických reakcií, ale samy sa reakciou nemeniaa nespotrebovávajú. Všeob. princíp účinku katalyzátora: A+B□(→┴E_a ) P, kde Ea je aktivačná energia. Ak do sústavy pridáme katalyzátor K, reakciu vyjadríme rovnicami: A+K□(→┴E_a )AK, AK+B□(→┴E_a )P+K. Účinok katalyzátora spočíva v znížení aktivačnej energie, a tým urýchlenie chem...
|
|
0,1 |
5x |
|
Postup k laboratórnym cvičeniam z predmetu Metódy mikrobiologického skúšania potravín
Manuál5 s. / 2. roč. / zip
Postup na labák č. 3 a 4 z Metód mikrobiologického skúšania potravín. Ako postupovať pri práci + protokol, ako správne napísať, všetky podtriedy, atď.Ukážka:PRÁCA č. 3CIEĽ PRÁCE: Mykologické vyšetrenie vybraného výrobku potravín.POSTUP PRÍPRAVY:Úloha č.1: Stanovenie počtu kvasiniek a vláknitých mikroskopických húb v čiernom korení.a) Nariedenie vzorky desiatkovým systémom riedenia.Sterilnú peptónovú vodu s Tweenom 80 na prípravu základného riedenia (prvé riedenie) máte pripravenú v objeme 45 ml....
|
|
0,1 |
1x |
|
Vypracované tázky zo sanitácie potravín FBP SPU
Testy6 s. / 2. roč. / docx
Vypracované otázky zo sanitácie potravín FBP SPU1. Pri dezinfekcii sa zachováva postup zložený z ...2.... etáp2. Koaguláciu cytoplazmy a zmenu konfigurácie bielkovín spôsobujú ....aldehydy.........3. V dvojzložkovom dezinfekčnom prípravku býva najčastejšie alkohol s ....KAZ .....4. V trojzložkovom dezinfekčnom prípravku bývajú najčastejšie s aldehydom a KAZ....alkohol...5. Chlorácia a oxidácia sú mechanizmy účinku typické pre ......aktívny chlor.............
|
|
0,1 |
0x |
|
Biofyzikálna chémia
Vypracované otázky5 s. / 2. roč. / docx
1. Charakterizujte pojem termodynamická sústava, sústava termodynamicky uzavretá, otvorená a izolovaná.Termodynamická sústava- časť presne vymedzeného priestoru so svojim látkovým obsahom, v kt. už sledujeme termodynamické zmeny teploty.Izolovaná sústava- nevymieňa s okolím energiu ani látku (termoska)Uzavretá sústava- vymieňa s okolím energiu, nie však látku (plastová fľaša)Otvorená sústava- s okolím vymieňa aj látku aj energiu (bunka)všetky otazky zo vsetkych kapitol, z ktoryych sa ptm vyberaj...
|
|
0,1 |
2x |
|
Prírodné antioxidanty
Semestrálna práca10 s. / 4. roč. / doc
Antioxidanty môžu mat rôznu formu a štruktúru, ale ich spoločnou vlastnosťou je vychytávanie voľných radikálov. Najznámejšie antioxidanty sú vitamíny rozpustné v tukoch alebo vo vode, polyfenolické zlúčeniny, karotény a selén. Ich bohatými a najprístupnejšími zdrojmi sú najmä ovocie a zelenina, ale aj v dnešnej dobe dostupné výživové doplnky vo forme rôznych tabliet. Ich funkcia má významnú úlohu aj v potravinárskom priemysle, kde sa používajú ako prídavné látky, čí už ako doplnok výživy alebo o...
|
|
0,1 |
6x |
|
Špecifikácia výrobkov
Seminárna práca10 s. / 3. roč. / pdf
Kompletne vypracovaná špecifikácia výrobkov.
|
|
0,4 |
0x |
|
Prednášky z biochémie (Cyklická fotofosforylácia, Calvinov cyklus, Biosyntéza)
Prednášky11 s. / 2. roč. / zip
3. prednáška:
Cyklická fotofosforylácia
Fotosystem I. uložený v tylakoidnej membráne obsahuje:
• Chlorofyl a je pigment s absorbčným maximom 700nm (P700) a s redoxpotencionálom E0= +0,45V
• Feredoxin je metaloprotein obsahujuci Fe a S (transport elektrónov systémom Fe2+ / Fe3+)
• Cytochróm b6 a cytochrom f sú proteiny obsahujuce Fe
• Plastocyanin je bielkovina obsahujuca Cu (Cu+/Cu2+)
...
4. prednáška:
Calvinov cyklus fixaciou CO2
-rastliny, pre rast ktorých je optimálna teplota 10-25...
|
|
0,1 |
17x |
|
Biochémia - testy
Testy10 s. / 2. roč. / zip
Všemožné testy, vypracované aj nevypracované, dokonca aj priebežné, z predmetu Biochémia.
|
|
3,0 |
8x |
|