Popis:
Char.a člen.surov.rastl.pôvodu z pohľ.obsahu vody a sušiny 2sk
údržné:obsah.menejV 20%a S 80%,patria sem všetky zrnoviny,sú ľahšie skladovat.
neúdržné:V 70-95% a S 30-5%(ovocie,zel,okopaniny,melóny)
Z pohľ.využ.v potravin.priem
Hlavné suroviny:nositeľom výživnej hodn.hotov.výr
Aditívne látky:nie sú nositeľom výživnej hodnoty,použ.sa v potrav.priem.iba na vylepšenie určit.senzorických vlastn.
Pomocné suroviny:pomáhajú získať hlav.produkt ale potom sa odstránia(chem.činidlá)
Kvalita-tvorená súborom znakov, kt.určujú vhodnosť suroviny na ďalsie využ.
Aspekty kvality 4:
1.Nutričná-pozitívne zložky(min.látky,vit.,bielk),vláknina-urýchluje trávenie, prečistuje,prevláda v celozrnných výr.
2.Hygienická-zložky,kt. sa môžu po prekroč.určit. množstva negatív. prejaviť na zdravot.stave,pestovanie pri ceste, dusičnany
3.Technologická-tvoria znaky a vlastnosti, kt.sú dôlež. zhľad. spracovateľského potrav. priem.
4.Senzoriská-znaky,kt. vieme posúdiť zmyslovo(čerstvosť, vôna, farba)
Kľúčové slová:
hlavné suroviny
aditívne látky
výroba cukru
rafinácia
konzervácia
kvalita
Obsah:
- Hlavné suroviny
Aditívne látky
Pomocné suroviny
Obchodné ukazov. technolog. kvality
Pekárske ukaz. technol. kvality
Technolog postup výr. sladu
Olejniny(O) Požiadavky na kvalitu O
Rafinácia sur rastl O
Požiad na kval. stol O
Požiad na CR pri nákupe
Výroba cukru
O a Z pri nákupe
Úžitná hodnota O a Z
Konzervač princípy
Hodnot. vína